13. prosinac 2017.

Živi zid predlaže ukidanje RTV pretplate, financiranje HRT-a kroz ‘mrtvi kapital‘ HNB-a

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u srijedu je predstavio prijedlog Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, kojim se predviđa ukidanje RTV pristojbe i financiranje javne televizije iz državnog proračuna.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Ivan Pernar najavio je da Živi zid šalje u saborsku proceduru svoj 13. zakonski prijedlog, koji će donijeti revolucionarne promjene za građane, jer se ukida RTV pretplata.

- Naš prijedlog spašava građane ne samo od RTV-pretplate nego i od troškova koji iz nje proizlaze, odnosno, ovrha, ustvrdio je Pernar istaknuvši da je HRT godišnje slao preko 100.000 ovrha, čiji je trošak uvijek značajno nadilazio iznos pretplate.

>>>HRT sakrio zaključak svog Programskog vijeća

Veliki trošak stvaraju i pravne službe HRT-a, te inkasatori, a ovim se zakonskim prijedlogom to zaustavlja, pojasnio je Pernar. Prema zamisli Živog zida, HRT bi se financirao s 0,7 posto planiranih proračunskih prihoda, što bi u 2018. godini iznosilo 900 milijuna kuna.

- Ovim zakonom prebacujemo financiranje HRT-a s građana na državu. Na kapitalnom računu HNB-a, odnosno, zadržanoj dobiti ovog trenutka nalazi se 17 milijardi kuna, a mi predlažemo da se 900 milijuna kuna potrebnih za provedbu zakona uzme s kapitalnog računa HNB-a, odnosno da se mrtvi kapital stavi u funkciju, kaže Pernar.

>>>Matica sindikata: HRT je pristran, nema stručnog konsenzusa oko ulaska u eurozonu

Branimir Bunjac ustvrdio je da Živi zid time želi poboljšati rad HRT-a kako bi mogao ispuniti funkciju javne televizije. Njime želimo postići podizanje gledanosti i bolje uvjete za rad i veće plaće zaposlenicima na HRT-u, dodao je Bunjac.

Predloženi model provodi se već u nekoliko država, poput Rumunjske koja je od veljače ove godine ukinula plaćanje RTV-pretplate, te se javna televizija financira direktno iz proračuna, rekao je Bunjac.

Želimo da se i HRT tako financira s 0,7 posto prihoda, a kako bi proračun rastao, tako bi rasla i sredstva za HRT pa bi na kraju imao daleko veća sredstva nego što ih ima sada, poručio je Bunjac.