Korona i biznis
10. svibanj 2018.

Živi zid za slobodan uzgoj konoplje za medicinske i rekreativne svrhe

Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je u četvrtak kako se pred zastupnicima nalazi prijedlog njegove stranke o izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojim predlažu da se omogući proizvodnja konoplje u poljoprivredne svrhe u potpunosti, da se koristi cijela biljka, te da se omogući upotreba konoplje u medicinske svrhe za liječenje, kao i za rekreativne svrhe.

‘Svatko tko ima neku od bolesti za koje je znanstveno utvrđeno da može pomoći, ublažiti simptome ili čak u liječenju, mora mu se omogućiti da konoplju uzgaja za svoje potrebe‘, rekao je Sinčić novinarima ispred Sabora.

>>>Živi zid: Legalizirati do šest stabljika konoplje za rekreaciju

Poljoprivrednicima, kaže, treba omogućiti da uzgajaju konoplju jer se od nje može napraviti set proizvoda kao što su gorivo, papir, građevinski materijal i niz medicinskih preparata.

‘Treba omogućiti razvoj i poduzetništva i poljoprivrede na taj način. Druge zemlje oko nas su već išle putem legalizacije. Ako na vrijeme ne legaliziramo nećemo se pozicionirati na tržištu i naći ćemo se u poziciji da sve te proizvode moramo uvoziti, što će biti veliki ekonomski gubitak‘, rekao je.

>>>Miodrag Šajatović: Živi zid nije rješenje, ali jest zaslužena kazna

U ljekarnama, ističe, nema preparata od konoplje, a kada ih i ima oni su izrazito skupi, od tisuću do dvije tisuće kuna mjesečno za redovitu terapiju.

Hrvatskim građanima treba, kaže Sinčić, omogućiti kupovanje konoplje od hrvatskih proizvođača i OPG-ova, umjesto da kupuju prerađenu uvoznu konoplju.