07. ožujak 2019.

Životopis Maksima Poletajeva: Tko je čovjek koji će na čelu Fortenove voditi novi Agrokor

Najizgledniji kandidat za predsjednika Upravnog odbora Fortenove Maksim Poletajev proteklih je godina postao poznat hrvatskoj javnosti kao ključni izvršni direktor Sberbanka - najvećeg pojedinačnog vjerovnika Agrokora, u razgovorima o procesu restrukturiranja duga Koncerna. Poletajev je aktualni savjetnik prvog čovjeka Sberbanka Hermana Grefa zadužen za Agrokor. Prije toga bio je potpredsjednik Uprave Sberbanka.

[caption id="attachment_275725" align="alignright" width="227"] Poletajev je savjetnik Hermana Grefa, glavnog izvršnog direktora Sberbanka[/caption]

Nakon što je buknula afera s Agrokorom, Poletajev, koji je bio u banci zadužen za investicije i korporativno bankarstvo, očito je prepoznat kao glavni krivac za rizično kreditiranje Todorića. Navodno se osobno založio i za odobrenje sto milijuna eura kredita u veljači 2017. za refinanciranje, kako bi Agrokor riješio problem likvidnosti. Nakon toga je spušten na savjetničku poziciju, sa zadatkom da spasi Sberbankove kredite Agrokoru.

Iako se u krajem prošle godine pisalo o Poletajevu prelasku u poslovni sustav oligarha Olega Deripaske, Sberbank je takve navode brzo opovrgnuo. Poletajev je 20 godina zaposlenik te ruske banke.

Rođen je 4. travnja 1971. u Jaroslavlju, ruskom gradu koji se nalazi 250 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Na jaroslavljevskom sveučilištu 1993. diplomirao je računovodstvo, kontroling i poslovnu analitiku. Uz financijsko znanje tijekom obrazovanja usavršio je i strane jezike - izvrsno govori engleski i njemački.

[caption id="attachment_377075" align="alignright" width="230"]Todorića Ivica Todorić koštao je Poletajeva pozicije[/caption]

Nakon diplome ostao je još dvije godina na fakultetu kao asistent na katedri za ekonomiju, organizaciju i planiranje proizvodnje. Dok je još radio kao asistent, pohađao je tečaj u njemačkim bankama Sparkasse i Kassel, a već u kolovozu 1995. postao je voditelj odjela za analitiku i marketing u Sberbankovoj Severny banci gdje je kasnije postao voditelj odjela za alokaciju resursa i upravljanja vrijednosnicama.

U ožujku 2000. godine Poletajev je promaknut na mjesto zamjenika predsjednika Upravnog odbora Sberbankove jaroslavljevske podružnice, a u rujnu 2002. postaje voditelj bajkalske podružnice.

Sedam godina kasnije, 2009., imenovan je potpredsjednikom direktora korporativnog razvoja Sberbanka, a u listopadu te godine postaje voditelj moskovskog ureda te banke. U ožujku 2013. imenovan je članom Uprave Sberbanka, a samo tri mjeseca kasnije i potpredsjednikom Uprave zadužen za investicije i korporativno bankarstvo.