Aktualno
StoryEditor

Zlatko Dalić na predstavljanju svoje knjige: Ovo pokazuje da mali mogu biti veliki

12. Prosinac 2018.

Predstavljanje knjige ‘Rusija naših snova’ o osvajanju drugog mjesta hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji iz perspektive izbornika Zlatka Dalića, koju je na papir prenio Dražen Antolić, dugogodišnji novinar Sportskih novosti, održalo se danas u krcatom zagrebačkom kinu Europa.

Među okupljenima su bila brojna poznata lica, od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, ministra državne imovine Gorana Marića, ministra financija Zdravka Marića, predsjednika HNS-a Davora Šukera do Ćire Blaževića.

>>>Zlatko Dalić postao brand ambasador Podravke

Nakon pjesme Zaprešić Boysa ‘Igraj moja Hrvatska‘ okupljenima se obratio izbornik Zlatko Dalić, s posebnim pozdravom predsjednici i ministrima.

- Ponosan sam na knjigu, ona je zapis svega od dana kada sam postao izbornik i zaključno s dočekom. U knjizi je zabilježeno sve, povijest i san koji je postao stvarnost. Pokazuje da mali mogu biti veliki. Knjiga je i zahvala igračima bez kojih srebra nikada ne bi bilo. Knjiga je i posveta svim našim navijačima diljem svijeta, posebno onima koji su bili s nama na stadionima od Kijeva do Moskve. Koji su pjevali, tugovali, veselili se, gubili živce s hrvatskom reprezentacijom. Neka ona bude motiv i putokaz generacijama koje dolaze. Prije svake utakmice skupili smo se u krug, zagrlili se i uzviknuli ‘iznad svih Hrvatska‘ i zatim izašli na teren otpjevati najljepšu himnu na svijetu. Završio bih ovim riječima – ‘Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska‘ – istaknuo je Dalić.

Glavni urednik Sportskih novosti, Mario Zorko rekao je da Zlatko Dalić nije u početku bio za ovu ideju te da je na kraju ipak pristao, ali samo uz uvjet da sva njegova zarada ide u humanitarne svrhe, točnije zakladi Vatreno srce.

Novinar Sportskih novosti i čovjek koji je zajedno s Dalićem napisao knjigu, Dražen Antolić rekao je da je s Dalićem bilo lako napraviti knjigu i da je na razgovor dolazio maksimalno pripremljen.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar naglasio je kako sjedi između dva najuspješnija hrvatska izbornika u povijesti, Ćire i Dalića.

- U petom mjesecu smo dogovorili suradnju s Dalićem, da nam bude ambasador. Sve vrijednosti Podravke vrijednosti su i Zlatka Dalića. I ovo je pravi put za hrvatsko gospodarstvo, da se promovira u svijetu zajedno s našim sportašima, istaknuo je Pucar.

>>>Zlatko Dalić ostaje izbornik, sljedeće utakmice 6. rujna s Portugalom i 11. rujna sa Španjolskom

Bivši izbornik Vatrenih Ćiro Blažević rekao je da je Dalić vicešampion svijeta sa svojim vitezovima i da je sportski velikan.

- Pozdravljam posebno Kolindu, najljepšu predsjednicu svijeta i Davora Šukera koji je znao da Dalić mora biti izbornik kako bi uzeli srebro. Dalića znam dok još nije bio faca, ali znao sam da će biti pravi trener. Uvijek je puno učio o nogometu. Stvorio je jedinstvo i obitelj, bez toga se ne može do finala – rekao je Blažević istaknuvši kao Dalićevu najveću vrlinu poniznost.

Dalić se nadovezao rekavši da nije ni govornik, ni pisac, nego trener.

- Nije moj posao nikakva atomska fizika, nego nešto što treba raditi jednostavno, a Bog je za uspjeh odabrao mene, rekao je Dalić.

Osvrnuvši se na uspjeh Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, doajen hrvatskog sportskog novinarstva, Anton Samovojska rekao je da je to bilo ljeto kakvo ne pamti, ljepše nego 1998., kada je bilo fantastično. Za knjigu je rekao da je fantastična te da nije spomenik Daliću, nego knjiga za sve koji vole Hrvatsku.

20. travanj 2024 15:54