09. veljača 2019.

Zločin se ne isplati: Koliko je Dolački izgubio od pljačke do danas

Suspendirani policijski načelnik Željko Dolački fasovao je (u odsutnosti) šest godina zatvora i povrat 3,3 milijuna kuna zbog lažiranja provale u sef u sjedištu zagrebačke policije.

U travnju 2016. opljačkane su dvije kile zlata, 640 tisuća kuna i gotovo 290 tisuća eura. Sve to, naravno, netragom je nestalo i nije pronađeno. Pa, ako zlato nije u međuvremenu unovčeno, a lova nije oprana, saldo na dan izricanja presude bio bi sljedeći: u kunama je od pljačke ostvaren gubitak trogodišnje inflacije – oko 4,2 posto, odnosno malo više od 27 tisuća kuna.

>>>Odlazak najvećega kamatara

Na paketu od 290.000 eura na tečajnim razlikama izgubljeno je više od 30 tisuća kuna. Taj minus od 57 tisuća kuna ne pokriva ni zarada u zlatu od 7,5 posto – koliko je u tom razdoblju narasla cijena unce na burzama. Dvije kile zlata u vrijeme pljačke stajale su 78 tisuća dolara, a danas 84 tisuće, dakle šest tisuća dolara, odnosno 39 tisuća kuna više. Tako je na opljačkanome zlatu i lovi Dolački, zasad nepravomoćno, izgubio oko 18 tisuća kuna (bez troška svih pila kupljenih u Bauhausu).

Pouka? Zločin se ipak ne isplati (ako nisi sve oprao na vrijeme).