Aktualno
StoryEditor

Znate li kako odabrati sveučilište?

11. Listopad 2016.

Prema podacima za 2014. godinu, na inozemnim sveučilištima studiralo je 8617 hrvatskih studenata, najviše njih u BiH, Italiji, Austriji, Sloveniji i SAD-u. Tako je rekla obrazovna savjetnica sa Instituta za razvoj obrazovanja Maja Balen tijekom predavanja na temu "Želiš studirati u inozemstvu? Institut za razoj obrazovanja zna kako!" održanom u sklopu Sajma stipendija i visokog obrazovanja.

Važno je razmisliti o željenim studijskim programima i lokaciji na kojoj se želi studirati. Ne treba se nužno ograničiti na jedno područje ili odabrati srodna područja, moguće je istovremeno studirati fiziku i filmsku umjetnost. Nakon odabira studijskog programa trebalo bi istražiti koje sveučilište u odabranoj državi nudi te programe. Najbolje je istraživati putem internet tražilica i na stranici stipendije.info, te na društvenim mrežama visokoobrazovnih instituacija saznati informacije o tome što određeno sveučilište može ponuditi. Zatim treba istražiti kakve su mogućnosti dobivanja potpore odnosno stipendije. Kriteriji za dobivanje stipendije su izvrsnost, potreba, primjerice slab socijalni status i talent. Balen je istaknula problem da puno stipendija ostane neotkriveno među potencijalnim korisnicima, te naglasila važnos informiranja o njima.

Slijedeći korak je saznati koliko vremena je potrebno za pripremu upisa. Optimalno bi bilo krenuti s pripremom dvije godine unaprijed, a minimalno godinu dana, jer proces upisa na strano sveučilište je dugotrajan. Također jedna od važnijih informacija je krajnji rok za prijavu na željeni fakultet. On je najčešće između studenog i ožujka za narednu akademsku godinu, no to može varirati.

Za kraj treba saznati koji dokumenti su potrebni za upis i pripremiti ih s obzirom da se oni razlikuju ovisno o sveučilištu. Najčešće su to ovjerene kopije i prijevodi obrazovnih dokumenata, potvrde o položenim standardiziranim testovima, pisma preporuke, prijava za stipendiju i slično. Što se tiče standardiziranih testova, oni se odnose najčešće na test engleskog za međunarodne studente, test za MBA studij, test za diplomski studij i test za preddiplomski studij u SAD-u. Na većini sveučilišta postoji mogućnost studija na engleskom jeziku uz besplatan tečaj učenja jezika zemlje u kojoj se studira.

Institut za razvoj obrazovanja uvelike može pomoći svim zainteresiranim studnetima i učenicima kroz pripreme za standardizirane testove i besplatna savjetovanja. IRO je za 2017. godinu najavio dvije korisne informacije, a to je da će u veljači pokrenuti StudyUSA club, dok će se u travnju održati Sajam američkih sveučilišta i koledža.

 

19. travanj 2024 01:27