Aktualno
StoryEditor

Zoltán Áldott: Transformirat ćemo i proširiti područje rada

08. Siječanj 2018.

Unatoč prilično nestabilnoj situaciji na globalnom tržištu naftnih derivata, Ina Grupa poslovnu će 2017. godinu zaključiti uspješno. Toj prognozi u prilog govore do sada ostvareni financijski rezultati. Naime, u prvih devet mjeseci ove godine EBITDA je porasla za 65 posto, dosegnuvši iznos od 2,3 milijarde kuna i ostvarujući neto novčani tok iz poslovnih aktivnosti u iznosu od 2,1 milijardu kuna. Riječ je o povećanju od 84 posto u usporedbi s istim razdobljem 2016. U istom razdoblju neto dobit iznosila je 1,2 milijarde kuna. Ina je danas financijski vrlo stabilna kompanija, a koliko je to važno, najbolje govore recentni događaji u hrvatskom gospodarstvu. Kontinuirano ulažemo u brojne projekte za koje smatramo da mogu osigurati stabilnost poslovanja, održivost, ali i novi rast. I u 2018. godini nastavit ćemo poslovati sukladno takvoj strategiji. Respektabilan status najjače hrvatske kompanije privilegija je, ali i obveza te ga i u idućem razdoblju namjeravamo očuvati.

Više koncesija

Prema financijskim rezultatima za prvih devet mjeseci ove godine, istraživanje i proizvodnja nafte i plina i dalje je glavni nositelj Ininog poslovanja s rastom dobiti iz osnovne djelatnosti od 52 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Projekti te djelatnosti stvaraju novu vrijednost i na taj način osiguravaju dobrobit, ne samo kompaniji već i gospodarstvu u cjelini. S obzirom na postignutu financijsku stabilnost, spremni smo na nove iskorake, kako s partnerima, tako i samostalno. Svakako ćemo se usmjeriti na istražne aktivnosti u Hrvatskoj. Iduće godine očekujemo novi natječaj za kopnene koncesije u Hrvatskoj, a planiramo povećati i svoje aktivnosti na sjevernom Jadranu, na postojećim koncesijama. Prošle smo godine s Vladom RH potpisali Ugovor o podjeli proizvodnje i istraživanju za područje Drava-02, što nam nakon dugo vremena omogućava provođenje istražnih radova i na novim područjima. U proljeće smo završili projekt razradnog seizmičkog snimanja podzemlja na širem području oko Našica. Trenutačno se takav projekt provodi i kod Bjelovara.

>>>Zoltán Áldott: INA će se fokusirati na nove usluge i biznise

Seizmički podaci nakon obrade i interpretacije poslužit će nam za izradu programa razradnog bušenja, čime bi se omogućio dodatni iscrpak nafte i plina iz ležišta. Ina će u idućem razdoblju biti usmjerena na obnovu rezervi i povećanje proizvodnje. Planiramo širenje našeg EOR projekta, odnosno utiskivanja CO₂ u stara ležišta radi pridobivanja dodatnih količina nafte i plina, na druga prikladna naftna polja u Hrvatskoj. EOR se trenutačno izvodi na poljima Ivanić i Žutica i na njima od početka utiskivanja CO₂ kontinuirano bilježimo povećanje proizvodnje nafte i plina. Osim u Hrvatskoj, Ina trenutačno ima proizvodnju nafte u Egiptu i Angoli. Niska zaduženost kompanije otvara nam mogućnost ulaska u inozemne akvizicije, stoga intenzivno pratimo događaje na svjetskim tržištima. Zainteresirani smo za istražne koncesije, ali i druge tipove projekata koji mogu osigurati kompaniji dodatne rezerve ili proizvodnju. Orijentirani smo na tržišta sjeverne Afrike i Srednjeg istoka, ali i na mogućnosti u Europi, Ukrajini i drugim zemljama. Ne treba zaboraviti ni napore koje u inozemstvu čini naša servisna kompanija Crosco. U rujnu je započela bušaće radove u Ukrajini za UGV, tamošnjeg najvećeg operatera u naftno-plinskom poslovanju. U iduće tri godine ugovoreno je bušenje ukupno 12 bušotina, a posao je vrijedan gotovo 50 milijuna eura.

Riječka rafinerija prema planu

Inina je strateška odrednica održivo rafinerijsko poslovanje, čiju budućnost vezujemo uz projekt obrade teških ostataka u Rijeci, vrijedan oko tri milijarde kuna. Temeljem predloženog projekta i očekivane više razine prerade u Rijeci, predviđa se pojačana proizvodnja rafinerijskih proizvoda veće vrijednosti, a kao najizglednije ciljano tržište za novoproizvedene količine prepoznali smo BiH i južnija tržišta, ponajprije Albaniju i Crnu Goru. Projekt napreduje prema planu, a upravo je pokrenuta procedura nabave za inženjerske, nabavne i građevinske radove u vrijednosti od dvije i pol milijarde kuna. Riječ je o iznimno kompleksnom i vremenski zahtjevnom natječaju na koji je Ina pozvala iskusne međunarodne kompanije koje imaju referencije za vođenje takvih projekata, a očekuje se da bi u realizaciji projekta, uz glavnog partnera, uvelike mogle sudjelovati i domaće kompanije, i to u projektiranju, isporuci materijala i opreme te izvođenju građevinskih, strojarskih i ostalih radova. Odabir izvođača planiran je sredinom 2018. godine, očekivano trajanje gradnje je tri godine, a konačnu investicijsku odluku planiramo donijeti u prvoj polovici 2018. Ina Grupa trenutačno upravlja najvećom maloprodajnom mrežom u regiji, koja obuhvaća gotovo 500 maloprodajnih mjesta. Zahvaljujući sveobuhvatnim organizacijskim promjenama koje smo proveli ove godine, u idućoj ćemo se još kvalitetnije moći usredotočiti na potrebe i želje naših kupaca. Radit ćemo na razvoju novih usluga, ali i novih biznisa. Naime, s obzirom na činjenicu da globalna industrija nafte i plina prolazi kroz razdoblje intenzivnih promjena, u Ini smo identificirali potrebu za prilagođavanjem putem širenja područja rada kompanije. U predstojećem razdoblju, naš će fokus biti na inovativnosti poslovanja s ciljem zadovoljavanja potreba i zahtjeva naših kupaca, trećih strana i korporacija, kako postojećim proizvodima i uslugama, tako i razvojem novih. Na taj bi se način Inino područje rada transformiralo i proširilo. Zaključno, Ina je najjača hrvatska kompanija i tu poziciju planiramo sačuvati. Istodobno, kvalitetan smo partner zajednici, poželjan poslodavac i faktor društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj. Posvećeni smo razvijanju poslovnog modela otpornog na cikličke promjene te ostvarujemo snažne rezultate, a financijska stabilnost i novi projekti garancija su uspješne budućnosti. Unatoč izazovima s kojima se susrećemo, uvjeren sam da ćemo i u godinama koje slijede o Ini govoriti kao o vodećoj hrvatskoj kompaniji.

26. travanj 2024 11:55