Aktualno
StoryEditor

Zoran Besak: Na trčanju se može zaraditi i mjerenjem vremena

25. Rujan 2017.

Vratio se džoging, u modi su škole trčanja, trkači kupuju sve bolju opremu i nakon treniranja na nasipima, obalama, u brdima i šumama mnogi se odlučuju na testiranje svoje trkačke spremnosti. Uključuju štoperice, pomiču granice, pri čemu natjecateljske želje i ambicije narastaju sve do maratona. Na sve većem tržištu amaterskog trčanja u Europi danas je oko 75 milijuna ljudi.

Hrvatska kaska za trendovima, no lani je i kod nas bilo osamstotinjak utrka s ukupno tristo tisuća natjecatelja. Mnoge utrke istrčao je posljednjih godina Zoran Besak i usput s drugim trkačima komentirao i uspoređivao organizaciju domaćih i velikih svjetskih natjecanja pa zaključio da je mjerenje vremena, i točnost i pravodobna objava rezultata, kod nas često problem. Nezadovoljstvo kvalitetom mjerenja vremena na natjecanjima rekreativnih trkača taj je poduzetnik pretvorio u posao. Odustao je od karijere u banci i prije tri godine osnovao tvrtku Stotinka.

>>> Vladimir Tomaić: Problemi za Runolist počeli su s plasiranjem sira na police trgovačkih lanaca

– Iritiralo me što sam morao čekati i nekoliko dana da bih dobio rezultate. Vrijeme se mjerilo ručno, štopericama, pa se upisivalo na papir i prepisivalo na drugi. Prva bi se tri mjesta zapisala, proglasio bi se pobjednik, a mi ostali koji nismo bili u vrhu trebali smo čekati da se sa svih tih papira rezultati prepišu u tablicu u Excelu, da to netko prebaci u PDF i objavi na svojoj internetskoj stranici. Katkad bi znalo proći i tjedan dana da bih uopće vidio koji sam bio. To mi je jako smetalo. Sjeli smo i razmislili što bismo mogli učiniti da mjerenje bude točnije, kako što prije obraditi rezultate i omogućiti da budu vidljivi svima – priča trkač koji je tvrtku za elektroničko mjerenje osnovao s još deset prijatelja i znanaca.

Softver i aplikacija

Partneri su uložili dvjesto tisuća kuna i s početnim kapitalom kupili prvi sustav za elektroničko mjerenje vremena. Imali su i aplikaciju koju je trebalo razvijati.

Vrlo je malo poduzeća u svijetu koja mogu biti konkurencija Stotinki, nastaloj kad je deset rekreativnih trkača nezadovoljnih mjerenjem učinka na utrkama odlučilo nešto poduzeti. Uz elektronički sustav osmislili su aplikaciju.

– Sustav za elektroničko mjerenje vremena hardver je načinjen od čipova, čitača, antene i softvera. Omogućava točno mjerenje vremena, no ima i ograničenja; nedostatak mu je što je zatvoreni sustav u kojemu, kad izmjerite vrijeme natjecateljima koji imaju čipove, dok utrka ne završi, ne možete izraditi izvješće. Moj je rođak programer za potrebe najveće ‘trail‘- utrke u Hrvatskoj programirao rješenje koje je osiguralo točnije ručno mjerenje vremena i kontrolu nad upravljanjem utrkom. Aplikacija je prikupljala i obrađivala prijave natjecatelja, popis prijavljenih povezivala s dijelom programa koji mjeri vrijeme i rezultati bi bili vidljivi kako bi koji natjecatelj ulazio u cilj. Odlučili smo aplikaciju nadograđivati jer smo htjeli organizatorima malih utrka ponuditi jeftiniju a djelotvornu varijantu ručnog mjerenja s pomoću mrežne aplikacije, a za velike utrke imali smo elektronički sustav. Uspjeli smo spojiti aplikaciju tako da sustav tijekom utrke može objavljivati i podatke dobivene od vanjskih elektroničkih sustava – uvodi nas Besak u svijet elektroničkog i ručnog mjerenja vremena u rekreativnom trčanju, za kojim je posljednjih godina kod nas i u svijetu zavladala prava manija.

Slijedi redizajn

– Prve godine mjerili smo vrijeme na sedamdesetak utrka, druge smo već imali 120 utrka, a ove godine doći ćemo blizu 150 utrka na kojima će se vrijeme mjeriti našim programom. Uspjeli smo dokazati da kod nas ima tržišta. Jedna smo od samo nekoliko tvrtki u Hrvatskoj koje se bave mjerenjem vremena na utrkama rekreativnih trkača. Naša su ciljana skupina u početku bile ‘trail‘- utrke i trekinzi, koji se ne trče po cesti i na kojima zbog konfiguracije terena i načina utrke ne treba čip jer natjecatelji jedan po jedan ulaze u cilj. Osiguravamo prikupljanje prijava i upravljanje njima, mjerenje vremena, obradu i objavu rezultata. Sve možemo napraviti sami ili možemo poučiti organizatora da s pomoću aplikacije on osigura upravljanje procesom – približava nam tržišnu nišu taj zagrebački poduzetnik, direktor tvrtke Stotinka, jedan od zasad deset njezinih suvlasnika, u njoj i zaposlen.

Tvrtka zapošljava još samo jednog programera, a ostali suvlasnici, rekreativni trkači u vlasničkoj strukturi, sudjeluju u strateškom promišljanju i operativnim poslovima. Stotinka je lani ostvarila oko 350 tisuća kuna prihoda, do kraja godine planira ući u otprilike toliku investiciju redizajna aplikacije, a nakon regionalnoga tržišta planira proboj na svjetsko.

Amaterske utrke

– Softver i aplikacija funkcionalno zadovoljavaju, no dizajnerski i iz kuta korisničkog iskustva na relativno su niskim granama. To nas sprječava u svjetskom iskoraku. Pripremamo se potkraj godine krenuti u ozbiljniji redizajn, s time da će se raditi i na dodavanju novih funkcionalnosti i promjeni platforme. Naš je dugoročni cilj da se aplikacija upotrebljava u cijelom svijetu. Nema razloga da se jedan vikend na njoj ne vrti više stotina utrka. Procjenjujem da možda dvadeset posto svih amaterskih utrka u svijetu ima mogućnosti i potrebe za elektroničkim mjerenjem vremena. Svima ostalima nudimo mrežnu aplikaciju koja im rješava sve probleme za doista nikakav novac. Usredotočili bismo se na tržište amaterskih utrka jer za sve službene utrke profesionalne atletike morate imati certificiranu opremu, što je vrlo skupo, a i nije lako ući na to vrlo zatvoreno tržište s malo utrka i natjecatelja – otkriva poslovne planove direktor Stotinke s kojim razgovaramo u zoni ‘chill outa‘ nedavno otvorenoga Tehnološkog parka u 12. paviljonu zagrebačkog Velesajma u kojemu s drugim startupovima dijele kreativno uređen i infrastrukturno bogato opremljen poslovni prostor.

>>> Orijentacijsko trčanje: Avantura koja jača mišiće i sive stanice

Vrlo je malo tvrtki u svijetu koje su potencijalna konkurencija Stotinki. Ima proizvođača zatvorenih i funkcionalno ograničenih elektroničkih sustava, zasad postoje dva slična softvera, ali Stotinka je jedina platforma na koju se trkač može prijaviti, koja mjeri vrijeme i objavljuje rezultate u stvarnom vremenu.

Mogućnosti dogradnje

– S redizajniranim softverom i aplikacijom pretvorit ćemo se u tvrtku koja će nuditi edukaciju i održavanje sustava te pomoć tijekom utrka. Sad već zamišljam: dolazi vikend, imamo tristo utrka i pet ljudi u korisničkom centru koji čekaju pozive iz cijelog svijeta i daju upute. Planiramo se okrenuti i natjecateljima te im nuditi razne usluge u aplikaciji. Već se sad aplikacija može upotrebljavati i za druge vrste utrka, ne samo za atletske. Do sada smo izmjerili dvije ‘extreme enduro‘ utrke motora – otkriva zagrebački poduzetnik globalne želje i planove i kaže da se ne boji konkurencije, jer netko će sigurno pokušati nešto slično, ali oni će biti korak dalje.

20. travanj 2024 00:47