Korona i biznis
13. srpanj 2017.

Zračne luke u pet mjeseci s 15 posto više putnika

U devet hrvatskih zračnih luka u prvih pet mjeseci ukupno je zabilježen 2,1 milijun putnika ili 15,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, čemu je pridonio i svibanj s gotovo 900 tisuća ili 16,4 posto više putnika nego u istom lanjskom mjesecu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Porast broja putnika na svim zračnim lukama u prvih pet mjeseci ove godine povezan je i s povećanjem broja operacija zrakoplova, kojih je ukupno bilo 32 tisuće ili 4,5 posto više nego lani. Od toga je samo u svibnju ukupno bilo 11,4 tisuće operacija, što je porast od 7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

>>>Ministarstvo prometa: Zračna luka Franjo Tuđman mora biti otvorena od 0 o 24

S druge strane, promet tereta u zračnim lukama u prvih pet mjeseci ove godine smanjen je za 7 posto, na oko tri tisuće tona, iako je u svibnju, zabilježen porast prometa tereta, za 5 posto, na 681 tonu.

U svibnju najviše putnika u Zagrebu, a najveći porasti u Puli i na Braču

Od ukupnih gotovo 900 tisuća putnika u svih devet zračnih luka u svibnju ove godine, najviše putnika ili 267 tisuća bilo je na najvećoj hrvatskoj zračnoj luci, u Zagrebu, koja je time zabilježila porast od 8,3 posto u odnosu na svibanj 2016.

Najmanje putnika pak, 209 ili 40,6 posto manje, bilo je na najmanjoj zračnoj luci Mali Lošinj, koja i nije u potpunosti u funkciji te od prošle godine čeka obnovu kao strateški državni projekt.

>>>Krenuo je projekt Fly Croatia za umrežavanje i revitalizaciju malih aerodroma

Osim Lošinja, pad broja putnika u svibnju ove godine imala je još samo zračna luka Rijeka/Krk, i to od 12 posto, sa gotovo 10 tisuća putnika.

Na drugom mjestu po broju putnika je zračna luka Split, koja je u svibnju ove godine uslužila 254,2 tisuće putnika ili 26 posto više nego u lanjskom svibnju, što je i najznačajniji porast među svim zračnim lukama.

Slijedi ju dijelom obnovljena i proširena zračna luka Dubrovnik s 252,2 tisuće putnika ili 19,5 posto više, te zračna luka Zadar kroz koju je u svibnju prošlo znatno manje putnika od dubrovačke, 61,2 tisuće ili 1 posto više.

>>>Zračna luka Dubrovnik otvorila zgradu putničkog terminala u koju je uloženo 476 milijuna kuna

S velikim porastom broja putnika, od čak 37,4 posto, na njih gotovo 48 tisuća u svibnju se ističe zračna luka Pula.

Zračna luka Osijek zabilježila je porast broja putnika od 2 posto s njih nešto malo više od 3,6 tisuća, dok je najveći porast među svim zračnim lukama u svibnju, od 58,3 posto, imala zračna luka Brač, ali uz tek nešto više od tisuću putnika.