24. srpanj 2018.

Zrakoplovne kompanije u brzi za profite žale se EK zbog štrajkova u Francuskoj

Ryanair, Easyjet, Wizz Air i IAG požalili su se u utorak Europskoj komisiji zbog štrajkova kontrolora letova u Francuskoj, tvrde da su ograničili slobodu kretanja u EU.

>>>Devet kompanija koje žele da njihovi zaposlenici putuju i plaćaju im za to

Profite europskih zrakoplovnih kompanija ove godine pojačano ugrožavaju troškovi otkazivanja letova povezani sa štrajkovima kontrolora zračnih letova. Francuska je posebno problematično područje, jer tamošnji zaposlenici u javnom sektoru organiziraju niz prosvjeda zbog vladina programa ekonomskih reformi.

Četiri zrakoplovne kompanije poručile su kako su uvjerene da Francuska krši EU zakone jer ne omogućuje letove preko Francuske za vrijeme štrajkova, čime se putnicima ograničava njihova sloboda da putuju.

„Pravo na štrajk treba biti uravnoteženo sa slobodom kretanja, Putnici na rutama preko Francuske, posebice u velikom zračnom prostoru koje pokriva Marseille i Mediteran, često kasne i zbivaju se veliki poremećaji”, kazao je izvršni direktor IAG-a Willie Walsh u zajedničko, priopćenju te četiri zrakoplovne kompanije.

>>>O’Leary: Brexit je najveće ekonomsko samoubojstvo u povijesti

IAG, vlasnik British Airwaysa, Iberie, Aer Lingusa i Vuelinga, prošloga mjeseca objavio je da ima povećane troškove goriva radi letova alternativnim rutama kako bi zaobišao francuski zračni prostor. Ta kompanija štrajkove smatra većom prijetnjom za poslovanje europskih zrakoplovnih prijevoznika od rasta cijena goriva.

„Pozivamo europske vlade i EK da poduzmu brzu i odlučnu akciju kako bi osigurale da je zračna kontrola dobro popunjena osobljem te da ne trpe letovi preko tog prostora u vrijeme štrajka”, poručio je izvršni direktor Ryanaira Michael O‘Leary.