Aktualno
StoryEditor

Zrinka Makovac: Microsoft me mora vratiti na posao, isplatiti odštetu i plaće za osam godina

15. Veljača 2019.

Microsoft Hrvatska je prekršio Zakon o radu kada je prije osam godina bez obrazloženja otpustio djelatnicu Zrinku Makovac - pravomoćna je to presuda Županijskog suda koji je taj otkaz, kako nam kaže otpuštena Zrinka Makovac, ocijenio nelegalnim i nezakonitim.

- Ja sam dobila svoju moralnu satisfakciju. Njima sigurno nije ugodan osjećaj, oni će zasigurno pokušavati osporiti presudu, ali bez obzira na to, meni je u ovom trenutku jedino bitno da sam dokazala da sam u pravu - ispričala je za Lider Zrinka Makovac koja je prije otkaza za Microsoft radila 14 godina, a posljednjih osam provela je na mjestu voditeljice korporativnih komunikacija i marketinga.

U Microsoftu Hrvatska su veoma suzdržani i ne žele komentirati slučaj ni otkriti vodi li se protiv njih još sudskih procesa zbog nepoštivanja propisa hrvatskog Zakona o radu.

- Uvijek nastojimo stvarati poticajno, raznoliko i uključivo radno okruženje puno poštovanja, koje našim zaposlenicima omogućuje da budu kreativni, produktivni i korisni, kako među sobom, tako i prema našim partnerima i klijentima. U Microsoftu ne komentiramo pravne procese vezane uz naše sadašnje ili bivše zaposlenike - sve je što nam je rekla Tatjana Skoko, direktorica Microsofta u Hrvatskoj.

Nerazjašnjeni razlozi otkaza

Ni osam godina nakon tog dana 2011. godine kada joj je neposredno nakon prijevremenog povratka s trećeg porodiljnog dopusta uručen otkaz, Makovac ne zna zašto je otpuštena.

- Ni tijekom osam godina suđenja, Microsoft ničime nije argumentirao moj otkaz. Nikome nije jasno zašto sam ga točno dobila. Moje mišljenje je da je u pitanju bila osobna odmazda. No, to sad više nije bitno. Davno je to bilo. Samo mi je drago da je završilo u moju korist - ponavlja Makovac koja je s troje djece i dva kredita u švicarskim francima takoreći preko noći ‘poslana na ulicu‘, a nimalo nije pomoglo što se ista situacija dva tjedna kasnije ponovila i njezinu suprugu kojem je Microsoft također uručio poslovno uvjetovani otkaz.

Osobito je problematično što, kako kaže, bivši poslodavac nije mario za njihov dugogodišnji staž u tvrtci, radno iskustvo i kvalifikacije, kao ni za socijalno opterećenje – sve odredbe iz Zakona o radu kojim su se trebali voditi prilikom poslovno uvjetovanog otpuštanja i pružiti im prednost nad ostalim zaposlenicima.

U obrazloženju otkaza Zrinki Makovac stoji da ‘radnicu nije bilo moguće zadržati zbog financijskih razloga‘. Kako navodi Makovac, u tom periodu Microsoft Hrvatska nije otpustila nijednog drugog djelatnika već je, štoviše, javno najavljivala nova zapošljavanja te intenzivno upošljavala nove radnike. A upravo je u toj godini Microsoft ostvario porast prihoda u odnosu na prethodnu godinu od 12 posto te je ukupni prihod iznosio gotovo 70 milijardi američkih dolara (što je bilo više od cjelokupnog BDP-a Republike Hrvatske u istoj godini), uz ostvarenu neto dobit od preko 23 milijarde dolara.

Radni spor supruga, Marka Makovca još uvijek traje te se nakon prvostupanjske presude čeka rješenje i odluka višeg suda. Naime, prvostupanjski sud je presudom koja je donesena početkom  2017. godine utvrdio da je njegov otkaz ništetan i nelegalan. Na navedenu presudu uložena je žalbu i spis se tako već dvije godine nalazi na Županijskom sudu.

Makovac očekuje epilog

Iako je sudski postupak završio pravomoćnom presudom u korist Zrinke Makovac, ona očekuje epilog.

- Sada kreće dio u kojem će oni pokušati pravno osporiti presudu po kojoj bi mi Microsoft Hrvatska trebao isplatiti naknadu, vratiti me na posao i retrogradno isplatiti sve plaće koje bih primila da mi nisu dali otkaz, a u pitanju su i dionice - kaže Makovac, koja je unatoč groznom životnom iskustvu uzrokovanom naprasnim otkazom, stala na svoje noge i otvorila vlastitu tvrtku za integrirane marketinške komunikacije i savjetovanje Zrika.hr. S jedne strane sam prošla kroz užasno iskustvo, a s druge strane otvorile su se neke druge prilike, dodaje Makovac kojoj ostaje samo nada kako će njezin spor dodatno potcrtati potrebu kako bi za američke kompanije, baš kao i za hrvatske poslodavce, trebala vrijediti ista pravila, odnosno kako bi trebali poštovati zakone i prava radnika koja iz njih proizlaze.

14. travanj 2024 17:14