Aktualno
StoryEditor

Zrinušić o smanjenju PDV-a: Svaki postotni bod državu ‘olakšava‘ za dvije milijarde kuna

21. Ožujak 2018.

Porezna uprava i Hrvatska udruga poslodavaca slažu se oko većine mjera kojima bi se postojeći porezni sustav unaprijedio, a provedba porezne politike olakšala, zaključak je Radnog ručka s ravnateljem Porezne uprave Zdravkom Zrinušićem, održanog u srijedu u organizaciji HUP-a u Hotelu Antunović.

Uvodne riječi pripale su poduzetnicima pa je tako predsjednik udruge malih i srednjih poduzetnika Ivan Bračić predstavio njihove zahtjeve, a to su: povećanje praga s tri na petnaest milijuna kuna za plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi za mikropoduzetnike, povećanje praga s tri na petnaest milijuna kuna za plaćanje poreza na dobit po stopi od 12 posto, podizanje neoporezivog dijela plaće s 3.800 na 4.800 kuna te proširivanje porezno priznatih troškova u poslovanju. Istaknuo je i da država mora biti jeftinija te predložio dodatno smanjenje poreza i nameta.

>>>HUP: Usporavanje BDP-a ukazuje na neodgodivost strukturnih reformi

Daljnje mjere Vladinih institucija, vjeruje Bračić, neophodne su zbog niskih plaća, velikih izdavanja za poreze i doprinose, manjka radne snage i sive ekonomije, ponajviše izražene u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru. Pohvalili su i neke dosad napravljene korake kao što su porezna reforma i bolji propisi za poslovanje.

Zrinušić je prošlu godinu naveo kao ključnu jer su u tom razdoblju provedene porezna reforma i reorganizacija, započet je projekt e-porezna čiji je konačni cilj smanjenje broja zaposlenih i maksimalno pojednostavljenje komunikacije između porezne uprave i poreznih obveznika. Važnim pomacima smatra i smanjenje stope poreza s 18 na 12 posto kod poreza na dobit te smanjenje prosječne stope sa 7.6 na 6.3 posto kod poreza na dohodak.

>>>Porezna uprava: Veliki dužnici rjeđe vraćaju svoje dugove

Složio se da je PDV od 25 posto previsok, posebno jer je ispred nas samo Mađarska, i najavio da će iduće godine biti smanjen na 24 posto. Također, uvedena je i analiza rizika koja predstoji nadzoru poslovanja, a pozvao je i sve obveznike na dobrovoljni ispravak poreznih prijava, prema američkom modelu koji ne predviđa nikakve penale ukoliko se to učini prije početka nadzora.

Bez poreznih izuzetaka, međustopa i sniženih stopa PDV bi mogao pasti na 20 posto, ali uz usporedne reforme, prvenstveno mirovinskog i zdravstvenog sustava, kazao je i dodao da svaki postotni bod PDV-a državnu blagajnu “olakšava” za dvije milijarde kuna.

I ravnatelj Porezne uprave naveo je sivu ekonomiju ogroman problem našeg gospodarstva, ponovno istaknuvši neophodnost reformi mirovinskog i zdravstvenog sustava.

23. travanj 2024 12:48