Aktualno
StoryEditor

Žrtve rotora: Može li im se ukinuti komunalna naknada po uzoru na Radićevu?

13. Veljača 2019.

Nakon što smo u petak objavili tekst o dramatičnom padu prometa u trgovinama u zagrebačkoj Riječkoj ulici, nesretnih susjeda zagrebačkog rotora, javile su nam se još dvije tvrtke čije poslovanje ‘pati‘ zbog radova.

Jedna od njih, restoran McDonald‘s, nalazi se nasuprot trgovine Spar koja je zbog pada prometa bila prisiljena privremeno zatvoriti svoja vrata.

- Radovi na novom Rotoru negativno utječu na poslovanje McDonald‘sa i svakako bismo voljeli da brže napreduju, no nemamo u planu zatvoriti restoran, poručuju iz tvrtke.

Zajedno sa Sparom, svoju poslovnicu na istoj lokaciji zatvara i Bipa, a isto će učiniti i tvrtka Vrtno oblikovanje.

>>>Dramatičan pad prometa u poslovnicama blizu rotora, Spar se čak i zatvara

Trgovine Jysk i Kik neće zatvoriti svoje poslovnice u Riječkoj ulici, ali također osjećaju pad prometa zbog radova na rotoru i posljedičnog preusmjeravanja prometa.

- Primjećujemo pad prometa, ali ne planiramo se preseliti, kaže Ante Rimac, direktor KiK-a za Hrvatsku.

Ovaj nas je slučaj podsjetio na radove u centru grada 2016. godine, koji su utjecali na poslovanje trgovina i kafića, posebice u raskopanoj Radićevoj ulici. Grad Zagreb tada je obećao kako će stanare i trgovce "osloboditi komunalne naknade i najamnine, bez obzira bili oni u privatnim prostorima ili u najmu".

Hoće li zbog radova na rotoru i pada prometa poslovna zajednica na periferiji dobiti jednaki tretman kao mali poduzetnici u središtu grada? Pa, ako su u Radićevoj trgovci i ugostitelji bili oslobođeni cijele komunalne naknade jer su morali zatvoriti svoje lokale, pad prometa oko rotora mogao bi biti razlog za adekvatno umanjivanje komunalne naknade za vrijeme radova.

19. travanj 2024 19:43