13. svibanj 2018.

ZSE: Crobex raste četiri tjedna u nizu

lider/zena.hr
lider/zena.hr

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks porastao i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, dok je Crobex10 prekinuo pozitivni niz, pri čemu je promet bio znatno veći promet nego prethodnih tjedana.

Crobex indeks ojačao je prošloga 0,4 posto, na 1.845 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,35 posto, na 1.072 boda.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobexkonstrukt, za 2,7 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 1,8 posto.

>>>Očekuje se stagnacija Crobexa nakon tri dana pada

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 48,3 milijuna kuna, što je otprilike 22 milijuna više nego tjedan dana prije.

„Općenito možemo reći da je sa 48 milijuna kuna redovni promet dionicama na burzi u proteklom tjednu bio nešto viši od prosjeka, odnosno oko 9,5 milijuna kuna po danu”, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Brodogradilišta Viktora Lenca s prometom od oko 15 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 2,6 posto, na 9,25 kuna.

S prometom od 5,2 milijuna kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, koja je poskupila 1,9 posto, na 437 kuna.

Promet veći od 5 milijuna ostvaren je i dionicom Podravke, koja je poskupila 4,3 posto, na 315 kuna.

>>> Nakon četiri dana rasta očekuje se stagnacija Crobexa

Dionicom Valamar Riviere ostvaren je, pak, promet od 4,6 milijuna kuna, pri čemu je pojeftinila 0,7 posto, na 42,50 kuna.

Sličan promet ostvaren je i dionicom HUP-a Zagreb, a sa skokom cijene za 7,1 posto, na 3.920 kuna ta je dionica bila i najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima.

Snažan skok cijene dionice HUP-a Zagreb uslijedio je nakon što je Adris grupa objavila ponudu za preuzimanje te turističke tvrtke po cijeni dionice od 3.969 kuna.

„Nakon te objave, u četvrtak je dionica HUP-a s 2,8 milijuna kuna prometa bila najlikvidnija, a visok promet nastavio se i u ostatku tjedna”, kaže Vinko Jurić.

Dionicom HT-a prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od oko 3,1 milijun kuna, pri čemu je pojeftinila 5,4 posto, na 156,50 kuna. Posljedica je to ex-dividend dana, odnosno od polovice prošloga tjedna tom se dionicom trguje bez prava na dividendu za prošlu godinu.

>>> Wall Street oprezan nakon Trumpove odluke o Iranu

S druge strane, među najvećim se dobitnicama našla dionica Zagrebačke banke, s rastom cijene za 5,3 posto, na 60 kuna.

Među 10 najlikvidnijih izdanja znatnije su porasle i cijene dionica Plave lagune, za 2,4 posto, te Ericssona Nikole Tesle, za 1,9 posto.

Ukupno se protekloga tjedna trgovalo sa 72 dionice, pri čemu je njih 22 ostvarilo rast cijene u odnosu na tjedan ranije, 32 pad, a 18 stagnaciju.