Aktualno
StoryEditor

ZSE: Crobex skliznuo na najnižu razinu od rujna, promet mršav

14. Svibanj 2017.

Na Zagrebačkoj je burzi i prošloga tjedna promet bio mršav zbog opreza investitora u vezi situacije u Agrokoru i obustave trgovanja dionicama iz sastava tog koncerna, pri čemu je Crobex indeks pao na najnižu razinu od rujna prošle godine.

>>>Kriza u Agrokoru osiromašila sve indekse Zagrebačke burze

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,01 posto, na 1.885 bodova, najnižu razinu od 20. rujna, kada je iznosio 1.884 boda.

Crobex10 skliznuo je, pak, 0,68 posto, na 1.117 bodova.

Redovni promet iznosio je 30,8 milijuna kuna, što je otprilike 8,4 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Uz to, u blok prometu dionicom Atlantic grupe ostvareno je 2,6 milijuna kuna prometa, po cijeni od 785 kuna po dionici.

"Protekloga tjedna obujam redovnog trgovanja na Zagrebačkoj burzi nastavio je trend niske likvidnosti od prethodnog tjedna, ponajprije zbog opreza investitora radi situacije u Agrokoru te obustave trgovanja dionicama iz sastava tog koncerna do konca 15. svibnja koju je naložila Hanfa. Istovremeno najvažniji indeksi – Crobex i Crobex10 zabilježili su dodatnu blagu korekciju", ističe Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Unatoč objavama Državnog zavoda za statistiku vezanima za podatke o ostvarenim noćenjima i dolasku turista za prvo tromjesečje 2017. te broju izdanih građevinskih dozvola za isto razdoblje, izostala je snažnija reakcija investitora, iako je građevinski sektor zabilježio snažan rast u ožujku i prvom kvartalu na godišnjoj razini, dok turistički podaci u prvom kvartalu nisu potpuno usporedivi na godišnjoj razini zbog drugačijeg rasporeda uskrsnih praznika, navodi Grgić.

>>>Stimulacija u Podravki

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 7,73 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3 posto, na 171 kunu.

Slijedila je dionica Valamar Rivijere, s prometom od 2,7 milijuna kuna i padom cijene za 2,5 posto, na 40,33 kune.

Dionicom Atlantic grupe ostvareno je, pak, 2,17 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ostala na istoj razini kao i tjedan ranije od 780 kuna.

Promet veći od 2 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Podravke, čija je cijena također ostala nepromijenjena, na 347 kuna.

Podravka je odlučila isplatiti stimulaciju radnicima zbog njihovog doprinosa ostvarenju poslovnih rezultata za 2016. godinu.

Predstečajni postupak u Viaduktu

Od važnijih korporativnih vijesti, Grgić ističe pripremu predstečajnog postupka u Viaduktu, nakon čega je cijena dionice oštro pala, zabilježivši tako u protekla 2 mjeseca ukupan pad od 85 posto.

U međuvremenu, Viadukt je izvijestio da je Holcim iz Koromačnog podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Viaduktom.

Trgovački sud u Zagrebu u petak je donio rješenje kojim se pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Viaduktom te da je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnio Holcim, zbog potraživanja u iznosu od 312,9 tisuća kuna.

Dionica Viadukta protekloga tjedna pala je 22 posto, na 69,96 kuna.

Još veći gubitak zabilježila je dionica Hidroelektre niskogradnje, za 28,39 posto.

I ostale građevinske dionice zabilježile su gubitke, pri čemu Tehnike za 14 posto, Dalekovoda za 8,44 posto, a IGH za 7,94 posto.

Tvrtka Končar - Distributivni i specijalni transformatori izvijestila je o sklapanju ugovora o kupnji većinskoga, 74-postotnog vlasničkog udjela u tvrtki Power Engineering Transformatory (PET) iz Poljske, koje proizvodi i prodaje transformatore isključivo na poljskom tržištu.

Redovna dionica te kompanije ojačala je 0,56 posto, na 1.700 kuna, dok je povlaštena stagnirala na 1.554 kune.

Fokus na Mepas grupi

Koestlin je, pak, izvijestio o dokapitalizaciji Maraske u iznosu od 30 milijuna kuna, i to ulaganjem prava koji će tako dio svojih potraživanja pretvoriti u vlasnički udio u zadarskoj tvrtki, čime će dionički udio Koestlina u Maraski porasti s 21,9 na 45,3 posto.

>>>Mepas grupa: Koestlin ‘prebija dug’ jačanjem vlasničkog udjela u Maraski

Zbog toga je dionica te kompanije ušla u fokus investitora pa je tijekom petka ostvarila 1,2 milijuna kuna prometa. Na tjednoj razini cijena Koestlina porasla je 1,85 posto, na 550 kuna.

"U idućem tjednu fokus investitora će i dalje biti na Agrokoru, s obzirom da se zabrana trgovanja dionicama iz sastava koncerna dovršava nakon završetka trgovinskog dana 15. svibnja, pa treba vidjeti što će biti Hanfini daljnji koraci“, zaključuje Grgić.

20. travanj 2024 03:29