Aktualno
StoryEditor

ZSE: Crobexi na putu dobitaka drugi tjedan zaredom

27. Travanj 2018.

Na Zagrebačkoj će burzi i u petak, kao i prethodnih dana, u fokusu ulagača biti kvartalna poslovna izvješća kompanija, dok su Crobex indeksi na putu dobitaka drugi tjedan zaredom.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,41 posto, na 1.793 boda, dok je Crobex10 porastao 0,62 posto, na 1.043 boda.

>>>ZSE: Znatan pad prometa, dionički indeksi porasli

Zahvaljujući tome, indeksi su pred dobitkom drugi tjedan zaredom. Trenutno je Crobex u plusu u odnosu na početak tjedna od 0,3, a Crobex10 od 0,6 posto. Redovni promet dionicama iznosio je jučer 4,7 milijuna kuna, gotovo 7 milijuna manje nego dan ranije.

- Crobex indeksi su jučer završili u plusu, a u fokusu su bile dionice izdavatelja koji su objavili kvartalna financijska izvješća, dok je najveći promet ostvaren dionicom Podravke, kaže Aleksandra Mladenović, brokerica u Podravskoj banci.

Dionicom Podravke ostvaren je promet od gotovo 2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,75 posto, na 290 kuna. S prometom od oko 485 tisuća kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, pri čemu joj je cijena pala za 0,24 posto, na 414 kuna.

>>>ZSE: Crobexi pali, Podravki rasla cijena dionica

Jučer je objavljeno da su Uprava i Nadzorni odbor Adris Grupe predložili Glavnoj skupštini donošenje odluke o isplati dividende u iznosu od 17,5 kuna po dionici.

Nakon što je HT izvijestio da je njegova dobit u prvom tromjesečju porasla gotovo 12 posto na godišnjoj razini, unatoč padu prihoda od oko 1 posto, cijena dionice te telekom kompanije porasla je za 1,25 posto, na 162,50 kuna, uz promet od oko 475 tisuća kuna.

S druge strane, cijena dionice Ericssona Nikole Tesle pala je 1,8 posto, na 1.095 kuna, nakon što je kompanija objavila da su joj u prvom tromjesečju prihodi pali više od 5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je neto dobit porasla više od 50 posto.

>>>Po dividendu HT-a u iduća dva tjedna

Nadzorni odbor Ericssona Nikola Tesla predložio je glavnoj skupštini da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od 32,50 kuna po dionici, znatno manje od lanjskih 90 kuna. Znatno je, za 2,7 posto, na 292 kune, jučer pala i cijena dionice Maistre, uz promet od oko 114 tisuća kuna.

Svjetska tržišta

A na Wall Streetu su cijene dionica jučer znatno porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, ponajviše tehnoloških. Dow Jones ojačao je gotovo 1 posto, dok je S&P 500 porastao 1,04, a Nasdaq indeks 1,64 posto.

>>>Cijene dionica na Wall Streetu porasle zbog dobrih poslovnih rezultata

- Većina kompanija objavila je kvartalne rezultate bolje od očekivanih, a oporavile su se i dionice iz tehnološkog sektora, među kojima je najviše porasla dionica Facebooka. Prinos na 10-godišnje državne obveznice SAD-a pao je s 3,035 posto, što predstavlja najvišu razinu u četiri godine, na 2,973 posto. Danas će u fokusu investitora na američkom tržištu biti podatak o prvoj procjeni BDP-a koja obično ima najveći utjecaj na tržište, kaže Aleksandra Mladenović.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63, a pariški CAC 0,74 posto.

27. travanj 2024 18:05