Aktualno
StoryEditor

ZSE: Crobexi pred prvim tjednim dobicima nakon pet tjedana pada

20. Travanj 2018.

Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti koje bi ohrabrile ulagače, dok su nakon tri dana neprestanog rasta Crobex indeksi pred prvim tjednim dobicima nakon pet tjedana pada.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

>>>ZSE: Crobexi porasli, promet manji za 874 tisuće kuna

Crobex je jučer ojačao 0,30 posto, na 1.793 boda, dok je Crobex10 porastao 0,19 posto, na 1.040 bodova.

Zahvaljujući rastu u posljednja tri dana, ti su indeksi na putu prvog tjednog dobitka nakon pet tjedana pada. Tako je Crobex u odnosu na početak tjedna u plusu oko 0,6, a Crobex10 oko 0,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 3,4 milijuna kuna, što je oko 800 tisuća kuna manje nego dan prije.

„Jučer su Crobex indeksi nastavili pozitivan niz treći dan zaredom na prometu nešto manjem od mjesečnog prosjeka. Od važnijih vijesti HUP-Zagreb je donio prijedlog odluke Glavnoj skupštini o isplati dividende u iznosu od 10 kuna po dionici”, kaže Aleksandra Mladenović, brokerica u Podravskoj banci.

Dionicom HUP-Zagreba jučer je ostvaren promet od oko 25 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena ostala nepromijenjena, na 3.680 kuna.

>>>Čak 85,71 posto investicijskih fondova bilježi dobitke

Najveći promet, oko 826 tisuća kuna, ostvaren je jučer povlaštenom dionicom Adris grupe, a cijena joj je ostala nepromijenjena, na 422 kune.

S prometom od oko 547 tisuća kuna slijedila je dionica HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,6 posto, na 162 kune.

Dionica Atlantske plovidbe poskupila je, pak, 2,2 posto, na 560 kuna, pa je bila najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima.

A na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale, što je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, ali i pritiska na tehnološki sektor nakon upozorenja o slabljenju potražnje za pametnim telefonima.

>>>ZSE: Promet slab, ulagačima nedostaje poticaja

Dow Jones oslabio je 0,34 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,57, a Nasdaq indeks 0,78 posto.

„Jedan od razloga je pad cijene dionice Phillip Morrisa od 17,7 posto, budući da su kvartalni rezultati lošiji od očekivanih. Usprkos velikoj volatilnosti na tržištu zadnjih tjedana, investitori bi se mogli usredotočiti na poslovne rezultate kompanija koji su uglavnom nadmašili očekivanja. Danas će u fokusu investitora biti sastanci MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, gdje će se između ostaloga raspravljati o slobodnoj trgovini i protekcionizmu”, kaže Aleksandra Mladenović.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16, a pariški CAC 0,21 posto. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,19 posto.

26. travanj 2024 15:33