04. travanj 2018.

ZSE: Crobexi prekinuli negativan niz, najlikvidnija bila je dionica Podravke

Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u srijedu su prekinuli trodnevni negativan te su porasli za 0,37 odnosno 0,36 posto, a u skromnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Podravke.

Crobex indeks je porastao za 0,37 posto te je ponovno iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova, na 1.804,80 bodova. Crobex10 je u plusu od 0,36 posto i trgovanje zaključuje na 1.046,70 bodova.

Redovni promet dionicama je i nadalje skroman, iznosio je 3,9 milijuna kuna, što je oko 900 tisuća kuna manje nego jučer.

>>>ZSE: Očekuje se smirivanje prodaja nakon tri dana pada Crobexa

Ni jedna dionica danas nije uspjela prikupiti više od milijun kuna prometa, a najbliža tomu je dionica Podravke s prometom od 960,1 tisuću kuna. Cijena dionici Podravke je porasla za 1,93 posto, na 264 kune.

Više od pola milijuna kuna prometa imale su još samo dionice HT-a, kojih je protrgovano za 585,1 tisuću kuna. Zadnja cijena dionice HT-a je 162,50 kuna, što je 0,31 posto više nego jučer.

Za 1,49 posto, na 40,90 kuna, porasla je cijena dionicama Valamar Riviere, koje su imale promet od gotovo 479 tisuća kuna.

Predstavnici Valamara danas su s predstavnicima Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) potpisali ugovor o prodaji i prijenosu 55,48 posto državnih dionica Hotela Makarska, koje će Valamar platiti 172,6 milijuna kuna.

Valamar u tom poslu djeluje zajedno s AZ obveznim mirovinskim fondovima, na koje će po stjecanju dionica Hotela Makarska, prenijeti 30,48 posto dionica makarske hotelske kuće.

>>>Crobex ispod 1.700 bodova, Atlantska plovidba najveća gubitnica

Uz objavu potpisa ugovora, iz Valamara su putem Zagrebačke burze izvijestili i da je za njih nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Hotela Makarska.

Među većim su dobitnicama danas i dionice Atlantske plovidbe, koje su s rastom cijene za 2,94 posto, na 560 kuna, uspjele nadoknaditi dio jučerašnjeg gubitka kada im je cijena pala za više od četiri posto. Dionice Atlantske plovidbe imale su promet od 351,6 tisuća kuna.

Veća je likvidnija dobitnica dionica Ine, s porastom cijene za 3,14 posto, na 3.280 kuna, uz promet od 183,3 tisuće kuna.

Među dobitnicama su danas i dionice nekih građevinskih tvrtki pa je tako dionici Tehnike cijena porasla za 7,43 posto, na 117 kuna, a Instituta IGH za 6,25 posto, na 178,50 kuna.

Inače, Hrvatske ceste su u elektroničkom oglasniku javne nabave objavile da su za nadzor nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama odabrale zajednicu ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, koje su za to dale ponudu u iznosu od 49,4 milijuna kuna (bez PDV-a).

>>>Institut IGH i skupina ponuditelja nadzirat će gradnju Pelješkog mosta za 49,4 milijuna kuna

Na natječaj za posao nadzora pristigle su tri ponude i, uz zajednicu ponuditelja na čelu s Institutom IGH, ponude su poslali i tvrtka Lipov Gaj, koja je dala ponudu vrijednu 55,66 milijuna kuna, te zajednica ponuditelja njemačkog Krebs+Kiefera i splitskog Geoprojekta, koja je ponudila 52 milijuna kuna (sve su cijene bez PDV-a).

Među trgovanijim dionicama na Burzi veći pad cijene danas bilježe dionice Atlantic grupe, za 2,06 posto, na 950 kuna, uz promet od 179,6 tisuća kuna.

Za 1,09 posto, na 5,46 kuna, pala je cijena dionicama crikveničkog Jadrana, koje su imale promet od 241,2 tisuće kuna.

>>>Wall Street porastao, očekuju se dobri poslovni rezultati

Ministar državne imovine Goran Marić danas je najavio da će se nekoliko dana odnosno "najkasnije idućeg, a možda još i krajem ovog tjedna" biti potpisati ugovor za prodaju crikveničkog Jadrana.

Za kupnju 70,7 posto državnih dionica u crikveničkom Jadranu Upravno Vijeće CERP-a je početkom veljače prihvatilo ponudu mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi, koji su zajednički ponudili 199,8 milijuna kuna za dionice, uz obvezu da će dokapitalizirati Jadran sa 200 milijuna kuna.

Od poslovnih objava na Burzi, iz Leda i Zvijezde danas su priopćili da je 3. travnja Teo Vujčić podnio ostavku na mjesto člana Nadzornog odbora Leda te na mjesto člana i predsjednika Nadzornog odbora Zvijezde.