15. svibanj 2018.

ZSE: Nakon jučerašnjeg pada, danas mirno trgovanje i stagnacija Crobexa

Na Zagrebačkoj se burzi i u utorak očekuje mirno trgovanje jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače, pa bi Crobex indeksi mogli stagnirati.

>>>ZSE: Skromno burzovno trgovanje, pad Crobexa

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,12 posto, na 1.843 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,36 posto, na 1.068 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 4,8 milijuna kuna, što je otprilike 2,9 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

„Na domaćem tržištu tjedan je započeo blagim padom Crobexa, uz smanjenje likvidnosti. Naime, redovni promet dionicama od 4,8 milijuna kuna značajno je manji od prošlogtjednog dnevnog prosjeka od 9,7 milijuna kuna. Danas očekujem stagnaciju indeksa”, kaže Tea Pevec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Kako dodaje, padu indeksa doprinijele su dionice brodarskih kompanija Jadroplova i Atlantska plovidbe koje su zabilježe cjenovne gubitke od 4,8 i 2,3 posto uz neznatan promet, dok su cijene dionica Valamar Rivijere i Atlantic grupa pale 1,6 posto i 1,1 posto.

>>>ZSE: Crobex raste četiri tjedna u nizu

U redovnom trgovanju jedina milijunašica bila je dionica HUP-a Zagreb, kojom je ostvaren promet od 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je ostala nepromijenjena na 3.920 kuna.

S prometom od oko 410 tisuća kuna slijedila je dionica Podravke, a cijena joj je pala 0,32 posto, na 314 kuna.

Uz nepromijenjenu cijenu od 423 kune, dionicom Arena Hospitality grupe ostvaren je promet od oko 340 tisuće kuna.

Dionicom AD Plastika ostvaren je, pak, promet od oko 250 tisuća kuna, pri čemu je poskupila 2,3 posto, na 197,50 kuna.

Ukupnu likvidnost na burzi podigao je jučer blok promet dionicom HTP Orebić, u iznosu od 8,6 milijuna kuna.

>>>Europski ulagači oprezni, cijene nafte pale

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) je krajem prošlog tjedna donijelo odluku o prodaji 110.609 dionica ili 23,25 posto dionica hotelsko-turističkog društva Orebić dubrovačkoj tvrtki Gravosa, koja je ponudila cijenu od 78 kuna po dionici ili ukupno 8,63 milijuna kuna, a ta je transakcija na burzi obavljena jučer.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, kao i frankfurtski DAX, dok je pariški CAC skliznuo 0,02 posto.

„Jučer je trgovanje na europskim tržištima dan završilo u blagom minusu, što je moglo biti potaknuo političkom neizvjesnošću u Italiji gdje su pokret Pet zvjezdica i krajnje desničarska stranka Liga postigli dogovor o vladajućem programu te bi trebali formirati vladu”, kaže Tea Pevec.

>>>Uslijed rasta cijena u zdravstvenom sektoru Wall Street jačao tri dana zaredom

A na Wall Streetu su cijene dionica blago porasle četvrti dan zaredom. Dow Jones ojačao je 0,27 posto, dok je S&P 500 porastao 0,09, a Nasdaq indeks 0,11 posto.

„Dan na američkom dioničkom tržištu je završio u pozitivnom teritoriju kako su se smanjile napetosti u trgovinskim odnosima između Amerike i Kine. Pritom su energetske dionice u indeksu S&P 500 ostvarile porast od 0,7 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte”, zaključuje Tea Pevec.