Aktualno
StoryEditor

ZSE: Nestabilnosti sa svjetskih burzi spustile Crobexe za jedan posto

18. Kolovoz 2018.

Na Zagrebačkoj burzi prošloga su tjedna Crobex indeksi pali otprilike jedan posto, djelomično zbog prelijevanja nestabilnosti sa svjetskih burzi, uz skroman promet uslijed nedostatka korporativnih vijesti koje bi potaknule življe trgovanje.

>>>Svjetska tržišta kapitala između turske krize i trgovinskih napetosti

Nakon što su u tjednu ranije dosegnuli najviše razine u zadnja dva mjeseca, Crobex indeks prošloga se tjedna spustio 1 posto, na 1.818 bodova, a Crobex10 za 0,85 posto, na 1.061 bod.

Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobexturist, za 1,62 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 6,9 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga, skraćenog radnog tjedna 17,9 milijuna kuna, što je 7,7 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Uz to, u blok prometu dvjema dionicama ostvareno je još 5,4 milijuna kuna. Pritom je dionicom HT-a u blok transakciji protgovano 2,37 milijuna kuna po cijeni od 158 kuna po dionici.

Povlaštenim izdanjem Adrisa, pak, ostvareno je 3,05 milijuna kuna prometa, po cijeni od 436 kuna za dionicu.

„Protekli skraćeni tjedan na burzi bio je obilježen prometom nižim od prosjeka posljednjih mjeseci, a to možemo pripisati između ostaloga nedostatku korporativnih vijesti koje bi potaknule veće promete. Redovni promet dionicama u četiri trgovinska dana iznosio je 18 milijuna kuna, odnosno prosječno 4,5 milijuna kuna po danu”, kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Crobex indeks je u tri trgovinska dana ostvario pad vrijednosti, a samo je u četvrtak ostvario blagi rast, i to za 0,03 posto.

>>>Turska lira oslabila pet posto

„Razloge za tjedni pad Crobexa možemo naći između ostaloga i u prelijevanju nestabilnosti sa svjetskih i regionalnih burzi na domaće tržište kapitala, ali i uobičajenom nedostatku korporativnih vijesti koje prati burzu posljednjih mjeseci”, smatra Jurić.

Na svjetskim tržištima kapitala protekli tjedan trgovanje se odvijalo pod utjecajem nastavka turske krize, zbog koje je u petak Turskoj dodatno snižen i kreditni rejting, no nervozu investitora ponešto je ublažila najava susreta kineske i američke delegacije krajem kolovoza, na kojem će se raspravljati o trgovini, što im pruža nadu u popuštanje trgovinskih napetosti između dvije gospodarske sile.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones i S&P indeks porasli su za 1,4 odnosno 0,6 posto, dok su europske burze potonule za otprilike 1,5 posto.

Na domaćem tržištu najlikvidnija je bila dionica Podravke s prometom od 3,2 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,6 posto, na 340 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s 2,9 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 1,6 posto, na 158,5 kuna.

Veći promet ostvaren je bio i izdanjem Valamar Rivijere, 2,5 milijuna kuna, dok joj se cijena spustila 1,22 posto, na 40,4 kune.

U manjku važnijih korporativnih vijesti, ističe se vijest koju je putem burze u petak objavio Đuro Đaković.

Iz Đure Đakovića su izvijestili da su sa francuskim i njemačkim naručiteljima ugovorili dodatne isporuke prethodno ugovorenih vagona.

Vrijednost novougovorenih poslova iznosi 46 milijuna kuna. Cijena te dionice skočila je 8 posto, na 16,2 kune, pa je bila među likvidnijima najveća dobitnica.

>>>Cijene nafte iznad 72 dolara u očekivanju pada iranskog izvoza

S druge strane, najviše su pala cijena dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, za 5,15 posto na 9,2 kune te Jadroplova, za 6,09 posto, na 21,6 kuna.

20. travanj 2024 08:57