Aktualno
StoryEditor

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon trodnevnog negativnog niza

05. Travanj 2018.

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, skroman promet i stagnacija Crobex indeksa, nakon što su jučer prekinuli trodnevni negativni niz. Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,37 posto, na 1.804 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,36 posto, na 1.046 bodova. Tako se Crobex odmaknuo od najniže razine od lanjskog rujna, a Crobex10 od najniže razine od kolovoza 2016. godine. Redovni promet dionicama iznosio je jučer 3,9 milijuna kuna, što je oko 900 tisuća kuna manje nego dan prije.

>>>ZSE: Crobexi prekinuli negativan niz, najlikvidnija bila je dionica Podravke

- Nakon tri dana pada, dionički su indeksi jučerašnje trgovanje zaključili s rastom vrijednosti, uz slabu trgovinsku aktivnost, kaže Jozo Leko, broker u Splitskoj banci.

Najveći promet ostvarila Podravka

Najveći promet, oko 960 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Podravke, koja je poskupila 1,9 posto, na 264 kune. S prometom od oko 580 tisuća kuna slijedila je dionica HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,3 posto, na 162,50 kuna.

>>>ZSE: Očekuje se smirivanje prodaja nakon tri dana pada Crobexa

- Od važnijih korporativnih vijesti izdvojili bismo obavijest Valamar Riviere o sklapanju ugovora o kupnji dionica društva Hoteli Makarska, kao i obavijest o nastanku obveze objave ponude za preuzimanje preostalih dionica društva, kaže Leko.

Jučer je Valamar potpisao ugovor sa Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP) o kupnji 55,48 posto državnih dionica u Hotelu Makarska, koje će Valamar platiti 172,6 milijuna kuna.

Uz promet od oko 480 tisuća kuna, cijena dionica Valamar Riviere porasla je 1,5 posto, na 40,90 kuna. Među većim su dobitnicama jučer bile i dionice Atlantske plovidbe, s rastom cijene za 2,9 posto, na 560 kuna. Veća je likvidnija dobitnica bila i dionica Ine, s porastom cijene za 3,1 posto, na 3.280 kuna.

>>>Crobex ispod 1.700 bodova, Atlantska plovidba najveća gubitnica

Među dobitnicama su bile i dionice nekoliko građevinskih tvrtki pa je tako dionici Tehnike cijena porasla za 7,4, a Instituta IGH za 6,25 posto. Hrvatske ceste su jučer objavile da su za nadzor nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama odabrale zajednicu ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Europske burze u padu

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,37, a pariški CAC 0,20 posto.

- Nakon objave Trumpove administracije o uvođenju dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda u utorak, Kina je u srijedu uzvratila najavom uvođenja protumjera. Strah od eskalacije trgovinskog rata potaknuo je bijeg ulagača iz rizičnije imovine i rasprodaju dionica, kao i kupnju državnih obveznica, objašnjava Leko.

>>>Investitori zabrinuti zbog napetosti između SAD-a i Kine, europske burze u padu

No, na Wall Streetu su kasnije cijene dionica porasle jer su splasnula strahovanja od izbijanja trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon poruka da se pregovara o rješavanju problema trgovinskih neravnoteža. Dow Jones ojačao je jučer 0,96 posto, dok je S&P 500 porastao 1,16, a Nasdaq indeks 1,45 posto.

- Najava nekolicine dužnosnika iz Trumpove administracija kako uvođenje carina na uvoz robe iz Kine predstavlja tek dio strategije kako bi se postigli što bolji uvjeti u sporazumu o trgovanju s Kinom preokrenula je dotadašnji negativan sentiment, te su američki indeksi iz oštrog minusa na otvaranju trgovanja kraj dana zaključili s rastom vrijednosti većim od 1 posto, zaključuje Leko.

20. travanj 2024 08:12