• Pratite nas na:
27. svibanj 2018.

ZSE: Ponovo skroman promet prošloga tjedna

Na Zagrebačkoj se burzi i prošloga tjedna trgovalo mirno, pa je promet ponovno bio skroman, dok je Crobex indeks blago porastao šesti tjedan zaredom.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,27 posto, na 1.860 bodova, što je njegova najviša razina od 13. veljače. Crobex10 oslabio je, pak, 0,23 posto, na 1.078 bodova.

>>>Dolar rastao peti tjedan zaredom, dosegao najvišu razinu u 6 mjeseci

Među sektorskim indeksima najviše je skočio Crobexindustrija, za 2,25 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 2,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 28,5 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego tjedan dana prije.

Uz to, u blok transakciji dionicom Zagrebačke banke ostvareno je još 2,72 milijuna kuna, po cijeni od 60,8 kuna po dionici.

„Iza nas je još jedan miran tjedan na Zagrebačkoj burzi koji su indeksi zaključili na otprilike jednakoj razini kao i prethodni tjedan”, kaže Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

>>>Oprez na Wall Streetu, pad cijena dionica na europskim burzama

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom Atlantic grupe, 4 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 7,8 posto, na 1.040 kuna, što je njezina najviša razina od kolovoza 2014. godine.

Po likvidnosti slijedi dionica Auto Hrvatske s prometom od 2,5 milijuna kuna, uz rast cijene za 1,5 posto, na 685 kuna.

Znatniji promet, 2,4 milijuna kuna, ostvaren je i izdanjem Zagrebačke banke, čija je cijena poskočila 4,1 posto, na 60,80 kuna.

Zagrebačka banka izvijestila je tijekom tjedna o namjeri stjecanja vlastitih dionica radi njihove dodjele radnicima banke. Do 30. srpnja tako namjerava kupiti maksimalno do 550.547 vlastitih dionica po cijeni u rasponu od 53,98 do najviše 65,98 kuna, a dionice će kupovati u redovnom trgovanju ili putem blok transakcija.

Od važnijih vijesti, Grgić ističe da je Nadzorni odbor AD Plastika predložio isplatu dividende od 10 kuna po dionici, nakon što je prošle godine isplaćena dividenda od 8,5 kuna.

>>>Wall Street pod pritiskom oštrog pada cijena nafte

Tom dionicom ostvareno je prošloga tjedna 1,17 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,8 posto, na 197 kuna.

„S obzirom na zadnju cijenu od 197 kuna po dionici, dividenda predstavlja prinos od oko 5 posto”, kaže Grgić.

Uz dionicu Atlantica i Zagrebačke banke, znatnije dobitnice protekloga tjedna bile su i dionice Đuro Đaković grupe, kojima je cijena skočila gotovo 15 posto.

Dioničari Đuro Đaković grupe na glavnoj bi skupštini, koja je sazvana za 29. lipnja, trebali odlučiti o dokapitalizaciji u iznosu od najviše 100 milijuna kuna, a to bi se povećanje temeljnog kapitala provelo uplatom u novcu, izdavanjem najmanje 1,75 milijuna do najviše pet milijuna novih dionica,objavljeno je iz te tvrtke.

>>>Wall Street – S&P 500 porastao, Dow Jones pao

Među likvidnijim izdanjima, najviše su prošloga tjedna pale cijene dionica Atlantske plovidbe, za 6,2 posto, i ACI-a, za 6,3 posto.

Ukupno se prošloga tjedna trgovalo s 81 dionicom, pri čemu ih je 33 dobilo na vrijednosti, 31 izgubila, dok je cijena 17 dionica ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni tjedan.