29. rujan 2017.

ZSE: Pozornost na odgodi revizorskog izvješća, indeksi na putu tjednog gubitka

Na Zagrebačkoj burzi u petak se očekuje oprezno trgovanje, kao i proteklih dana, a dok se prati razvoj situacije oko Agrokora i odgode objave revizorskih izvješća koncerna i njegovih kompanija, Crobexi su na putu tjednog gubitka.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex je u četvrtak ojačao 0,96 posto, na 1.821 bod, prekinuvši 3-dnevni negativni niz. Istodobno, Crobex10 ojačao je za 0,67 posto, na 1.080 bodova, prekinuvši 4-dnevni negativni niz.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,88 milijuna kuna, što je 1,2 milijuna kuna više nego dan prije.

"Četvrtak je generalno protekao bez većih uzbuđenja, a najviše pozornosti svakako je privukla obavijest o novoj odgodi objave revidiranih izvještaja Agrokora i kompanija unutar koncerna za slijedeći tjedan. Službeni razlozi nisu poznati, pa se danas mogu očekivati i novi medijski napisi", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

"Od početka tjedna Crobex je u minusu 0,44 posto, a Crobex10 za 0,4 posto. S obzirom da su makroekonomski pokazatelji pozitivni, kao i vijesti o kreditnom rejtingu države, očito je negativan sentiment temeljen na nervozi investitora u iščekivanju raspleta situacije oko Agrokora", zaključuje Obućina.

Obućina od ostalih vijesti izdvaja da je Ericsson Nikola Tesla obavijestio o sklapanju ugovora s Ministarstvom unutarnjih poslova na nastavku nadogradnje sustava za nadzor državne granice. Vrijednost ugovorenih poslova iznosi gotovo 35 milijuna kuna, usluga će se izvršiti u iduća dva mjeseca, a kompanija je nositelj konzorcija.

Najveći promet, 1,26 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Atlantic grupe, a cijena joj je pritom porasla 1,4 posto, na 810 kuna.

Dionica Valamara pojeftinila 0,23 posto

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica HT-a, a cijena joj je pala za 0,34 posto, na 176,52 kune.

Od sastavnica indeksa najveći cjenovni rast jučer su ostvarile dionice Ingre, za 7,58 posto, Optima Telekoma, za 4,58 posto, i IGH, za 4,08 posto. S druge strane, najveći pad cijene zabilježile su dionice HT-a, za 0,34 posto, Valamar Riviere, za 0,23 posto, i Podravke, za 0,17 posto.

Od vijesti s burze, Valamar Riviera objavila je da je s njemačkim turoperatorom DER Touristikom za iduću godinu ugovorila pružanje ugostiteljskih usluga procijenjene godišnje vrijednosti 70 milijuna kuna. Dionica Valamara pojeftinila je 0,23 posto.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo i industrijske proizvodnje u kolovozu.

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u kolovozu za 5,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 5,2 do 6 posto.

Također, procjenjuju u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.