Aktualno
StoryEditor

FOTO: ZSE predstavio Progress, platformu za financiranje SME tvrtki

28. Lipanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Progress je ime nove trgovinske platforme Zagrebačke burze, namijenjene malim i srednjim poduzećima (SME), predstavljene na zajedničkoj konferenciji Zagrebačke burze i KPMG-a Croatia, partnera savjetnika u projektu.

- Zagrebačka burza među prvim zemljama u okruženju razvija platformu za financiranje malih i srednjih poduzeća omogućavajući im lakši pristup financiranju instrumentima tržišta kapitala, uključujući pristup kapitalu i kreditnim instrumentima. Ova inicijativa izuzetno je bitna jer upravo mala i srednja poduzeća, koje čine većinu svih privatnih privrednih subjekata u Hrvatskoj, imaju znatno otežan pristup financiranju, posebno nakon financijske krize, istaknula je direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, Vedrana Jelušić Kašić.

U Hrvatskoj postoji 13,440 kompanija koje se mogu klasificirati kao srednja i mala, dok njih čak 1,332 ima kapital između 2 i 20 milijuna eura, a koji predstavljaju ciljnu skupinu za privlačenje na Progress.

- Ova inicijativa dolazi u odličnom trenutku. Ako pogledamo podatke FINA-e, 2016. je donijela jednu živost u području malih i srednjih poduzeća, i u smislu prihoda i rasta zaposlenosti. U Hrvatskoj vrlo dugo govorimo da je niska kapitaliziranost naših poduzeća jedna od glavnih prepreka rasta takvih poduzeća. Ova inicijativa predstavlja korak prema rješavanju tog problema - rekla je ministrica gospodarstva Martina Dalić.

‘Banko-centrično‘ tržište

Hrvatska mala i srednja poduzeća, iako zapošljavaju najviše zaposlenika, zaostaju za europskim prosjekom sudjelovanja u stvaranju dodane vrijednosti i zapošljavanja. Jedan od razloga su svakako i uvjeti mogućnost financiranja razvoja poslovanja: u Hrvatskoj čak 70 posto financiranja malih i srednjih poduzeća dolazi od banaka. Osim što su krediti manje dostupni, oni su uglavnom za namijenjeni obrtnom kapitalu i nose rizik refinanciranja jer su kratkoročni uz kamatne stope od čak jedan ili dva postotna boda više od onih za velike, zrele kompanije. Slična je situacija i na drugim tržištima u okruženju, moglo se čuti na predstavljanju Progresa.

- Sigurno da ovaj korak neće naše ‘banko-centrično‘ tržište pretvoriti u tržište koje dominantno ovisi o tržištu kapitala, ali će osigurati platformu, put, mogućnost da ovaj najživahniji sektor našeg gospodarstva dođe do kapitala, dodala je Dalić.

Ministrica je povukla paralelu sa tvrtkama koje su ovisile o Agrokoru.

- U srcu problema s kojim se suočio Agrokor, a koji potresaju naše gospodarstvo, je neadekvatan "corporate goverment". Na ovaj način priučavanjem i učenjem poduzeća da od malih nogu mogu koristiti tržište kapitala, da mogu u svojem poslovanju imati koristi od transparentnosti, od strukturiranog financijskog izvješćivanja, od znanja da postoji javnost i tržište koje prati vaše aktivnosti, može doprinijeti stabilnijem korporativnom sektoru u budućnosti, rekla je.

26. travanj 2024 17:08