Aktualno
StoryEditor

ZSE: Prošli tjedan Crobex porastao, ne očekuju se značajnije promjene na tržištu kapitala

20. Svibanj 2018.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks porastao i prošloga tjedna, petoga zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u više od dva mjeseca, dok je promet znatno pao jer nije bilo značajnijih poticajnih vijesti iz kompanija, a tržište nije osjetnije reagiralo ni na ostavku potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1.855 bodova, što je njegova najviša razina od 9. ožujka. Crobex10 porastao je, pak, 0,8 posto, na 1.080 bodova, najvišu razinu od 12. veljače.

>>>ZSE: Nakon jučerašnjeg pada, danas mirno trgovanje i stagnacija Crobexa

Među sektorskim indeksima najviše je skočio Crobexindustrija, za 5,1 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 3,1 posto

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 28 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Iza nas je još jedan miran tjedan na Zagrebačkoj burzi koji je protekao bez važnijih objava izdavatelja. U mirnom okruženju, indeksi su zaključili tjedan na najvišoj razini u nešto više od dva mjeseca”, kaže Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Tržište nije znatnije reagiralo niti na ostavku potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić u ponedjeljak zbog sumnje u sukob interesa, s obzirom da su neki konzultanti koji su s Dalić radili na pripremi ‘lex Agrokora‘ kasnije bili angažirani kao savjetnici u spašavanju Agrokora.

>>>ZSE: Crobex raste četiri tjedna u nizu

Od 70 dionica 28 zabilježilo rast cijene

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Podravke s prometom od 4,4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena ostala nepromijenjena, na 315 kuna.

S prometom od 3,9 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, koja je poskupila 1,6 posto, na 159 kuna.

Uz gotovo isti promet, dionica Valamar Rivijere pojeftinila je, pak, 0,9 posto, na 42,10 kuna.

Slijedila je dionica HUP-a Zagreb s prometom od 2,9 milijuna kuna i nepromijenjenom cijenom od 3.920 kuna.

Ta je dionica posljednjih tjedana u fokusu jer je Adris grupa nedavno objavila ponudu za preuzimanje te turističke tvrtke po cijeni dionice od 3.969 kuna.

>>>Europski ulagači oprezni, cijene nafte pale

Povlaštenom dionicom Adris grupe prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od 1,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,2 posto, na 451 kunu.

Promet veći od milijun kuna ostvaren je s još dva izdanja. Pritom je cijena dionica AD Plastika porasla 2,85 posto, na 198,50 kuna, dok je dionica Končara pojeftinila 2,1 posto, na 685 kuna.

U blok transakcijama prošloga je tjedna ostvareno 13,5 milijuna kuna. Najveći blok promet ostvaren je dionicom HTP Orebića, 8,63 milijuna kuna, po cijeni od 78 kuna za dionicu. Dionicom Podravke u blok transakciji ostvareno je 2,5 milijuna kuna po cijeni od 312 kuna za dionicu, a HT-a 2,4 milijuna kuna, po cijeni od 158 kuna za dionicu.

Ukupno se protekloga tjedna trgovalo sa 70 dionica, pri čemu je njih 28 ostvarilo rast cijene u odnosu na tjedan ranije, 26 pad, a 16 stagnaciju.

>>>ZSE: Skromno burzovno trgovanje, pad Crobexa

Najveći rast cijene među likvidnijim izdanjima ostvarile su dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, za 18,9 posto, HTP Korčule, za 16,1 posto, i Đuro Đaković grupe, za gotovo 11 posto.

Istodobno su nešto veći cjenovni pad zabilježile dionice Atlantske plovidbe, za 3,7 posto, i FTB Turizma, za 3,2 posto.

„U sljedećem tjednu ne očekujemo značajnija kretanja na domaćem tržištu kapitala”, kaže Luka Grgić.

23. travanj 2024 21:03