11. siječanj 2017.

Zubak gradi novi hotel u Iki, Andabak u Tučepima

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Na građevinskom zemljištu u Iki pored Opatije niknut će novi hotel u vlasništvu Pave Zubaka. Iako mu to nije "core business", Zubak je odlučio od Liburnija Rivijera Hotela otkupiti zapušteno zemljište, na kojemu su nekoć bili bungalovi. Prema pisanju Novog Lista, teren na predjelu Vrutki očišćen je i spreman za početak građevinskih radova.

- Za sada zajedno s upravom grada Opatije usklađujemo prostornoplansku dokumentaciju kako bismo vidjeli koje su nam mogućnosti na raspolaganju - rekla je za Novi List, kćerka Pave Zubaka, Žaklina Trbović.

FOTO: Valamar kreće u svoju najveću investiciju, otvara više od 300 novih radnih mjesta

Zubaku ovo nije prvi "izlet" u hotelijerske vode, budući u uvali Žrnovica nedaleko Senja posjeduje kompleks Veladrion. Čine ga dva hotela i dvije luksuzne vile, a u njegovu izgradnju i opremanje Zubak grupa uložila je preko 100 milijuna kuna. Na parceli u Iki, koja graniči sa Fakultetom za menadžment u turizmu i Villom Magnolijom, procjenjuje se da je moguće izgraditi hotel s oko 200 ležajeva. No, nije Zubak jedini hrvatski poduzetnik koji će 2017.  provesti gradeći novi hotel na Jadranu. Na mjestu nekadašnjeg prvog hotela sagrađenog u Jugoslaviji, nakon Drugog svjetskog rata niče novi hotel.

Na ‘‘Titovim temeljima‘‘

Na temeljima nekadašnjeg Titovog hotela Jadran, u Tučepima, Jako Andabak gradi novi, istoimeni, s pet zvjezdica. Na lokaciji su zatekli tek derutne zidine, ali to Andabaka nije odvratilo od zamisli da investira preko 20 milijuna eura i izgradi moderan hotel.

- Trenutno smo u fazi rješavanja administrativnih prepreka i u izgradnji. Hotel Jadran imat će 161 sobu, a njegova je izgradnja financirana isključivo iz vlastitih sredstava i kreditom iz komercijalne banke - kaže Andabak. Istovremeno najavljuje da će hotel Berulija u Brelima uskoro dobiti još jednu zvjezdicu, čime njegova grupacija hotela Bluesun dobiva još jedan hotel s pet zvjezdica. To će ga koštati dodatnih 10 milijuna eura.

Klasični resort

Hotel Jadran trebao bi biti u potpunosti izgrađen do početka petog mjeseca iduće godine. Prostirat će se na 12 tisuća kvadratnih metara prostora, a u njemu će posao pronaći 120 turističkih djelatnika.

>>>U Bluesun hotelima jede se ekološki uzgojena junetina i teletina

- Hotel Jadran gradimo prema konceptu TUI Blue i on će biti klasični resort za goste srednje životne dobi. Kako se hotel nalazi u blizini parka koji je pod zaštitom Ministarstva kulture te se oslanja na plažu Jadran, naša će se ponuda u ovom hotelu usmjeriti na čitav niz sportskih aktivnosti, s posebnim naglaskom na zdravu prehranu. U tu svrhu angažirali smo kineziologe i nutricioniste, koji će biti na usluzi našim gostima - rekao je Krunoslav Šošić iz Blue Sun hotela.

U Slavoniji, Andabak dovršava investicijski ciklus kojemu je cilj Bizovačke toplice učiniti nezaobilaznom točkom kontinentalnog i zdravstvenog turizma.