Aktualno
StoryEditor

Zuckerberg ‘uštimava‘ jamstva o zaštiti podataka s europskim standardima

04. Travanj 2018.

Facebook priprema verziju europskog zakona o zaštiti osobnih podataka na internetu koja bi proširila tek neka jamstva i na globalnu razinu, kazao je u razgovoru za Reuters šef američke društvene mreže Mark Zuckerberg.

Facebook se pokušava oporaviti od posljedica skandala koji je izbio nakon što se doznalo da je britanska tvrtka Cambridge Analytica prikupljala osobne podatke desetaka milijuna njegovih korisnika za potrebe političkih kampanja.

>>>Vesselin Popov: Nakon 300 ‘lajkova’ Cambridge Analytica vašu osobnost poznaje bolje od partnera

Od izbijanja skandala sredinom ožujka dionice društvene mreže pale su više od 15 posto a u Europskoj uniji u svibnju stupa novi zakon koji bi trebao zajamčiti bolju zaštitu osobnih podataka na internetu.

Eksplicitna dozvola za korištenje podataka

Zakon predstavlja najveću izmjenu mehanizma zaštite podataka od pojave interneta i Europljanima će osigurati pravo da budu obaviješteni koji se njihovi podaci spremaju na mreži i da zatraže njihovo brisanje, dodaje Reuters.

Korisnici će moći prebaciti svoje podatke na druge društvene mreže, a kompanije će također morati precizije pojašnjavati kako ih planiraju koristiti i bit će obvezne tražiti eksplicitnu dozvolu za njihovo korištenje.

Novi će propis vjerojatno smanjiti Facebookovu dobit jer bi mogao smanjiti vrijednost oglasa budući da kompanija neće smjeti koristiti osobne podatke bez ograničenja kao dosad. Također će povećati njihove troškove jer će morati zaposliti pravne stručnjake kako bi vodili računa o poštivanju novih standarda.

>>>Bogatstvo Zuckerberga umanjeno za 6 milijardi dolara u jednom danu

U telefonskom razgovoru za Reuters Zuckerberg je kazao da se "u duhu" slaže s novim europskim propisom, dodajući da u njegovoj kompaniji rade na verziji koja bi proširila određena europska jamstva i na globalnu razinu.

Nije želio odgovoriti na pitanje koja jamstva nisu spremni usvojiti na globalnoj razini.

- Još radimo na detaljima, ali po smjeru, u duhu, trebala bi biti cijela ta priča, kazao je Zuckerberg.

>>>Zuckerberg: Oporavak Facebooka trajat će najmanje tri godine

Nije želio ulaziti u detalje. Njegov istup signalizira da bi Facebookovi korisnici u SAD-u mogli proći lošije od onih u Europi, napominje Reuters.

Iste mjere i kod ostalih tehnoloških divova

Skupina tehnoloških kompanija, uključujući Apple, poručila je da će građanima SAD-a i drugih zemalja osigurati iste mjere zaštite podataka i prava kakve će dobiti Europljani.

Zuckerberg pak tvrdi da su mnogi alati u europskom zakonu, poput prava na brisanje podataka, već dostupni korisnicima Facebooka.

>>>Pucnjava u sjedištu YouTubea zbog cenzure

- Mi već godinama svima u svijetu nudimo veliku većinu onoga što se ovdje traži, kazao je šef Facebooka u razgovoru za Reuters.

Google i Facebook ostvaruju najveće prihode u svijetu od oglašavanja na Internetu. Obje kompanije imaju sjedište u američkoj saveznoj državi Kaliforniji i raspolažu ogromnom količinom podataka o milijardama korisnika. U Googleu nisu željeli reći ništa o svojim planovima.

16. travanj 2024 08:03