11. travanj 2018.

Zuckerbergov šarmantan, ali čvrst nastup pred Kongresom ‘uzvitlao‘ rast dionica Facebooka

https://www.youtube.com/watch?v=cyJosQBtzsw

Glavni ravnatelj Facebook Inc. Mark Zuckerberg u utorak je bio na prvom od dva saslušanja u američkom Kongresu i nije dao bilo kakva dodatna obećanja da će podržati novi zakon ili promijeniti način na koji ta društvena mreža posluje.

>>> Zuckerberg priznao da Facebook nije dovoljno zaštitio osobne podatke korisnika

Tijekom skoro pet sati ispitivanja od strane 44 američka senatora Zuckerberg je ponovio isprike koje je već dao za niz problema s kojima se suočava Facebook od manjkave zaštite podataka do ruskih agenata koji su koristili Facebook kako bi utjecali na američke izbore. No 33-godišnji internetski mogul uspio je izbjeći bilo kakvo određeno obećanje da će podržati kongresnu regulaciju najveće svjetske društvene mreže i drugih američkih internetskih kompanija.

"Moj tim će dalje surađivati s vama kako bismo razgovarali o raznim kategorijama gdje se mislim ovaj razgovor treba dogoditi", rekao je Zuckerberg na zajedničkom saslušanju senatskih odbora za trgovinu i pravosuđe upitan što misli kakva je regulativa potrebna.

Investitore se dojmio njegov nastup. Dionice Facebooka postigle su svoj najveći rast u skoro dvije godine, završivši s dobitkom od 4.5 posto.

Dionice su naglo pale prošli mjesec kada se doznalo da je Cambridge Analytica, politička konzultantska tvrtka čiji je klijent među ostalim bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, od Facebooka prikupila na milijune osobnih informacija korisnika. Najnovija procjena je da je time pogođeno do 87 milijuna korisnika Facebooka.

>>> Zuckerberg u utorak pred američkim Kongresom 

Ovo je otkriće dovelo Facebook u krizu povjerenja među korisnicima, oglašivačima, zaposlenicima i ulagačima koji su već imali problema s Facebookovom reakcijom na lažne vijesti i njegovu ulogu u američkim izborima 2016.

U tamnom odijelu umjesto uobičajene majice i traperica, Zuckerberg je uglavnom ostao hladnokrvan i ozbiljan dok su ga senatori ispitivali. Ipak na pitanje je li Facebook monopol on je rekao: "Ja doista ne mislim tako". Osmjehnuo se dok se publika smijala.

Facebook je objavio u rujnu da su Rusi pod lažnim imenima koristili tu društvenu mrežu kako bi pokušali utjecati na američke glasače u mjesecima pred izbore 2016. pišući o zapaljivim temama, organizirajući događanja i kupujući oglase.

"Mislimo da je sasvim moguće da će tu biti povezanosti", rekao je Zuckerberg upitan postoji li preklapanje između prikupljanja podataka korisnika koje je radila Cambridge Analytica i političke propagande koju je vršila s Kremljem povezana Internetska istraživačka agencija tijekom predsjedničkih izbora 2016., za koje Facebook kaže da ju je vidjelo oko 126 milijuna ljudi.

>>> Vesselin Popov: Nakon 300 ‘lajkova‘ Cambridge Analytica vašu osobnost poznaje bolje od partnera

Zuckerberg je rekao senatorima kako smatra da se kod slučaja Cambridge Analytica ne radi o prekršaju. Ipak priznao je kako Facebook nije obavijestio Savezno povjerenstvo za trgovinu 2015. kada je prvi put doznao da ta tvrtka prikuplja podatke.

U petak je Zuckerberg podržao predloženi zakon, poznat kao zakon o poštenim oglasima, koji će tražiti da društveni mediji objave identitet kupaca internetskih oglasa u političkim kampanjama.

U utorak, međutim, nije želio dalje govoriti u korist tog zakona. Odgovarajući na pitanje demokratskog senatora Toma Udalla hoće li biti snažan zagovornik tog zakona kako bi bio usvojen on je rekao: "Senatore, mislim da je najveća stvar koju možemo učiniti je provesti ga". Dodao je kako je Facebook već planirao dragovoljno ga se pridržavati.

Zuckerberga će u srijedu saslušati odbor za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma američkog Kongresa.