Aktualno
StoryEditor

Župan Anušić: EU fondovi su ‘besplatni novci‘ i naša je obveza u njima sudjelovati

29. Travanj 2018.

U sklopu poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja" Osječko-baranjska županija prijavila je 19 projekata osnovnih i srednjih škola, vrijednih 62 milijuna kuna, istaknuto je u petak na njihovu predstavljanju u Osijeku.

>>>Štromar: Za energetsku obnovu javnih zgrada osigurat će se više od milijarde kuna

Vrijednost  projekata je 62 milijuna kuna, od toga je iz europskog Fonda za regionalni razvoj nepovratno osigurano 60 posto novca, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak.

Po njezinim riječima, ostatak, gotovo 18 milijuna kuna sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a oko devet milijuna kuna osigurat će se iz županijskog proračuna.

"Kad je riječ o ovih 19 škola, projektirane uštede koje će biti ostvarene energetskom obnovom iznose 68,3 posto", rekao je pomoćnik ministra Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić. Dodao je da je u toj županiji dosad ugovorena energetska obnova za 45 višestambenih zgrada vrijedna 62 milijuna kuna, od čega je 36 milijuna kuna nepovratno.

>>>Energetska obnova donosi i 50 posto niže račune za grijanje

"Ovo je dio onoga što provodimo kroz projekt u sklopu kojeg je za obnovu zgrada na raspolaganju do kraja 2020. godine 2,36 milijard kuna", rekao je Vukić. Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić istaknuo je kako je ta županija jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU fondova s obzirom na to da je iz njih dosad u tu županiju stiglo 2,5 milijarda kuna.

Župan Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo korištenjem potencijala te županije.

"EU fondovi su, rekao bih to tako, ‘besplatni novci‘ i naša je obveza u njima sudjelovati. To je poruka svim općinama i gradovima u županiji da moraju prvenstveno iskorištavati sredstva EU, a onda ćemo doći do situacije da će pomoći županija i ministarstva. Očekujem da će svih 19 škola do jeseni biti potpuno energetski obnovljeno", rekao je Anušić.

23. travanj 2024 14:30