Aktualno
StoryEditor

Župan Žinić: Sisačko-moslavačka županija postaje najveće gradilište u Hrvatskoj

18. Siječanj 2018.

Prema broju ugovorenih projekata, Sisačko-moslavačka županija će ove godine biti najveće gradilište u Hrvatskoj, rekao je u četvrtak sisačko-moslavački župan Ivo Žinić na konferenciji za novinare, gdje je predstavio desetak najvećih projekata koji se financiraju iz fondova EU i čija je ukupna vrijednost ove godine 220,6 milijuna kuna, upravo koliko iznosi županijski proračun.

Na prvom mjestu župan Žinić je izdvojio izgradnju središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice, u kojem će biti smješten objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevna bolnica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 106 milijuna kuna, a ugovor o izgradnji, koja će trajati 24 mjeseca, upravo je potpisan s izvođačem radova.

Projekt "Crna roda Osekovo" predviđa izgradnju Centra za posjetitelje na ulazu u Park prirode Lonjsko polje. Centar, koji obuhvaća brojne turističe sadržaje, vrijedan je 15,8 milijuna kuna.

>>>Korupcija u Sisačko-moslavačkoj županiji uzrokovala demografski slom

U Novskoj će početi adaptacija i opremanje Poduzetničkog inkubatora PISMO - NOVSKA u dva objekta ukupne površine 1213 četvornih metara. Vrijednost projekta, kojim će se mladim poduzetnicima omogućiti početak djelovanja, iznosi 25 milijuna kuna.

Projektom opremanja ordinacija primarne zdravstvene zaštite bit će obuhvaćeni domovi zdravlja u Sisku, Kutini i Petrinji te 28 koncesionara na 22 lokacije. Vrijednost projekta je 14,8 milijuna kuna.

Energetskom obnovom ustanova odgoja i obrazovanja, vrijednom ukupno 23,9 milijuna kuna, bit će obuhvaćeno sedam osnovnih škola, u Glini, Novskoj, Sunji, Lipovljanima, Topuskom, Gvozdu i Gori.

Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Velikoj Ludini, vrijedan je 2,3 milijuna kuna, projekt županijskog edukativno-prezentacijskog centra NATURA, kojim je predviđena adapracija upravne zgrade petrinjske bolnice, vrijedi 17,7 milijuna, a u turističko-povijesni projekt "Baština Zrinskih - budućnost Banovine" ove će se godine uložiti 5,9 milijuna kuna. Ukupna vrijednost tog projekta do njegovog završetka iznosit će oko 150 milijuna kuna.

>>>Gradska službenica u Sisku pronevjerila 47.000 kuna, direktor ‘zažmirio’

- Većinu tih projekata, kojima smo kandidirali za sredstva iz fondova EU, pripremila je županijska razvojna agencija Simora. U obradi još imamo 22 projekta vrijednih oko 350 milijuna kuna, a njima se može pribrojiti i više projekata jedinica lokalne samouprave, pa njihova ukupna vrijednost iznosi oko pola milijarde kuna. Prema tome, slobodno možemo reći da je naša županija najveće gradilište u zemlji, naravno ako izuzmemo projekt Pelješkog mosta, rekao je župan Žinić.

18. travanj 2024 12:34