09. srpanj 2019.

Župani pet županija sjeverne i središnje Hrvatske pronašli način za lakše povlačenje novca iz EU

Župani pet županija sjeverne i središnje Hrvatske u utorak su potpisali Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja, čime su, ističu, stvorili model za povlačenje novca iz EU fondova kojim bi se financirali brojni strateški projekti koje same županije, bez financijske injekcije izvana, neće moći realizirati.

Poslije potpisivanja, okupljenima su se obratili sami župani pa je tako krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio da ‘ovim pismom pokreću pregovore s Vladom o stvaranju modela kojim bi u suradnji s nadležnim ministarstvima županije mogle direktno povlačiti sredstva iz europskih fondova za strateške projekte, bilo da je riječ o infrastrukturnim projektima ili centrima kompetencija‘.

- S obzirom da smo pregovore o sklapanju razvojnog sporazuma s Vladom počeli još u veljači prošle godine i s obzirom da smo ministarstvu predstavili sve naše strateške projekte, očekujemo da ministrica Gabrijela Žalac odmah supotpiše pismo namjere. Tada će početi teći rok od šest mjeseci u kojem treba izraditi sporazum i proslijediti ga drugim upravnim tijelima ministarstava s kojima se radi okvir tog sporazuma i na temelju kojeg se provode strateški projekti. Pošto smo svi ili potrošili ili smo vrlo blizu limita koji je odobren za potrošnju europskih sredstava, ovaj je postupak za nas neophodan da bismo strateške projekte mogli dalje razvijati, kazao je Kolar.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs pojasnio je kako se radi o incijativi zahvaljujući kojoj će moći konkurirati drugim projektima na području EU, dok je međimurski župan Matija Posavec napomenuo da ovih pet župana predstavljaju ne samo 700.000 stanovnika, već i najproduktivnije gospodarstvo i najinovativnija rješenja u Hrvatskoj. Zbog toga, dodao je Posavec, njihovi projekti trebaju biti snažnije podržani od središnje vlasti jer su dokazali da su puno efikasniji od drugih.

- Vlada luta, nema stav, ne zna kud ide i radi nam direktnu štetu, onemogućavajući nas u realizaciji strateških projekata. Što god odlučili, bolje je od situacije u kojoj se nalazimo. Današnjim potpisom potičemo Vladu da krene u nekom smjeru i pruži nam šansu da dodatno ubrzamo realizaciju europskih projekata. Ovih pet župana može pomoći Vladi jer znaju prepoznati potrebe građana i realizirati projekte, očekujemo da nas u tome neće spriječiti, oštar je bio varaždinski župan Radimir Čačić i dodao će, ako se to ne realizira, obavijestiti javnost da su svi dosadašnji potezi Vlade bili samo farsa.

Završna riječ pripala je županu Koprivničko-križevačke županije Darku Korenu koji smatra da ‘prostor Sjeverne i Središnje Hrvatske, usprkos posebnostima svake od županija, ima puno toga zajedničkog i puno prednosti koje treba iskoristiti. Zato tražimo partnera, Vladu, koji će to uvažiti i to nam omogućiti. Očekujemo jednu trajnu orijentaciju države i konačno rješenje svih ovih tema, da konačno znamo kud smo krenuli, gdje smo sada i kamo idemo‘.