Aktualno
StoryEditor

Županijama treba dati veće ovlasti i odgovornost

03. Ožujak 2017.

Dati veće ovlasti i odgovornost županijama i pod jednu kapu objediniti izdavanje svih potrebnih dozvola. Jedan je to od najvažnijih zaključaka iznesen na okruglom stolu na temu poboljšanja investicijske klime, održanog u sklopu konferencije "Gospodarstvu u fokusu – županije nositelji regionalnog razvoja", u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Lidera.

>>>Strani investitori očekuju da proceduru mogu riješiti na lokalnom i regionalnom nivou

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je kako država mora prestati smetati županijama, jer u suprotnom neće biti ništa od ravnomjernog regionalnog razvoja, te da županijama treba dugoročna financijska stabilnost kako bi mogle ozbiljnije ulaziti u projekte, posebno one Europske unije. Istarski župan Valter Flego zagovarao je model javno-privatnog partnerstva bez kojega se zbog prezaduženog javnog sektora uskoro ništa neće moći graditi i naglasio kako bi zbog veće dostupnosti bilo nužno decentralizirati pristup fondovima EU.

Upozorili su župani i kako investitori od njih nekad traže prenamjenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište što, kako je rekao Komadina, one koji to rade netransparentno može odvesti ravno u Remetinec, a Flego savjetovao svima da poput njih u Istri krenu u osnivanje centara kompetencija u kojima će obrazovati deficitarne kadrove.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je kako je njegova županija konkretno pomogla gospodarstvu sufinanciranjem kamata poduzetničkih kredita, a Bojan Režonja, predstavnik tvrtke PG iz Austrije ispričao da su odlučili investirati u Prelogu jer je ta županija odavno organizirana po pravilima Europske unije i da su sve dozvole tamo uspjeli ishoditi u rekordnom roku.

>>>Pauk: Treba nam fiskalna i funkcionalna decentralizacija

26. travanj 2024 09:13