08. prosinac 2017.

Žustro u Saboru: Oporba optužuje Murganić, prepucavanja oko paketića ne prestaju

Raspravu o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, koje je u petak u Sabor došla predstaviti ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, oporba je odmah prebacila na "aferu paketići", pri čemu su je optuživali da laže, dok im je ona uzvraćala da nema ni paketića niti afere.

- Ministrica Murganić bila je u dječjoj ustanovi i dijelila pomoć siromašnima, a ti siromašni tamo nisu bili. Netko mora za to odgovarati. Ako ne odgovarate Vi, onda mora odgovarati onaj tko je to napravio, prozivao ju je SDP-ovac Mirando Mrsić zamjerajući što su se u tu svrhu koristila sredstva Europskog socijalnog fonda.

>>>Mađerić: Nismo izbjegavali novinare i nema propusta s paketićima za djecu

Afera ‘paketići za Svetog Nikolu‘, koje je prozvana ministrica nosila u jedan privatni katolički vrtić, poručivao je Mrsić, ne služi na čast Hrvatskoj, a ni onima koji vode Europski socijalni fond.

- Očekujem da Vi i ministar Pavić, koji je nadležan za Europski socijalni fond, odreagirate na ovu blamažu, rekao je Mrsić koji je uvjeren da će Europska komisija poslati inspekciju u Europski socijalni fond da vidi troše li se sredstva namjenski.

Murganić: Nema ni paketića niti afere

Murganić je uzvraćala kako ju se namjerno diskreditira i diskvalificira.

- Strašno je da u javnom prostori ima toliko dezinformacija, dali smo toliko obrazloženja vezano za navodnu ‘aferu paketići‘ koje nema. Nitko nije vidio paketiće od našeg ministarstva i nisu postojali, a nema ni afere, poručila je.

>>>‘Treneri velikog srca’ pozivaju djecu s teškoćama u razvoju na dvodnevno druženje u Zagreb

Nada se, kaže, da će Europska komisija doći u kontrolu jer su po njezinim uputama sredstva iz Tehničke pomoći koristili za takvu namjenu.

- Odlučili smo da u nekoliko nasumce odabranih naših institucija ponesemo slatkiše, školsku literaturu i nekakav sitni sanitarni materijal. Već smo išli u nekoliko ustanova i nismo pakirali paketiće već smo to stavljali u veliku kartonsku kutiju. To su poklončići u vrijednosti 2000 kuna jer nam je preostalo u Tehničkoj pomoći do 50.000 kuna, pojašnjavala je.

Đujić: Javnost vidjela sprint državne tajnice

SDP-ovac Saša Đujić ministrici je poručio da ne može omalovažavati Mrsića i ostale zastupnike.

- Omalovažavate cijelu javnost koja je vidjela na televiziji sprint državne tajnice Mađerić, koja je novi prvak Hrvatske u sprintu na 50 metara i izlasku na zadnja vrata. Ne možete nas praviti ludima, rekao je.

HDZ-ovac Ivan Čelić zamjerio je što Mrsić ide na osobnu razinu.

>>>Plenković: Dali smo detaljan smjer za smanjivanje nejednakosti u Hrvatskoj

- Dok je on bio ministar, premijerova supruga govorila je da crni kruh treba rezati na tanje šnite ako je skup. Neki su drugi motivi u pitanju. Razumijem da se Vi pripremate za funkciju predsjednika SDP-a i želim Vam sreću u tome, poručio je Mrsiću.

Hrvoje Zekanović (Hrast) oporbu je optužio da je pronašla "fantastičnu aferu, kao i kad su imali aferu ‘reforma kurikula‘ pa su izvukli 20 tisuća ljudi na ulice, koji nisu imali pojma zašto su izašli".

- Žao mi je što je kolegi Zekanoviću normalno da Vlada uzima siromašnoj djeci kako bi dala onima koji imaju, odvratio je Đujić.

Mrsić: U pitanju vjerodostojnost Hrvatske pred Europskom komisijom

Prepucavanja oko paketića nisu prestajala, predsjedavajući Sabora Furio Radin vidno uzrujan izricao je bezuspješno opomene zastupnicima te ih pozivao da se u raspravama vrate na predmetni zakon, no oni su to odreda prečuli pa je "drugi čin" uslijedio nakon stanke koju je zatražio SDP.

- Smatramo da treba raščistiti pitanje famoznih paketića. To nije pitanje je li netko pogriješio, je li to greška ministrice, već pitanje vjerodostojnosti Hrvatske pred Europskom komisijom, rekao je Mrsić u ime Kluba zastupnika SDP-a.

>>>‘Afera paketići dokaz je da sustav ne funkcionira’, traži se ostavka ministrice Murganić

U pozivu za medije na taj događaj Ministarstvo je najavilo da će polaznike dječjeg vrtića darivati paketima koje sufinacira EU iz fonda za najpotrebitije. No, na pitanje Nove TV, ravnateljica vrtića je rekla da je poklone pripremio vrtić, a ne Ministarstvo, kazao je.

- Umjesto da je danas već nečije očitovanje bilo na stolu i da je ministrica rekla: ‘Da, pogriješili smo, nismo se snašli‘, ona nam objašnjava da su to sredstva tehničke pomoći, kaže Mrsić.

- Paketići ne postoje i ne postoji afera, a sredstva tehničke pomoći su na ispravni način usmjerena, ustrajala je prozvana ministrica, no SDP-ovci su je nastavili pozivati da prizna grešku.

Stazić: Radite od zastupnika budale

- Kažete da paketići ne postoje i nema afere, a svi smo vidjeli na TV da paketići postoje i da ste ih dijelili. Možete reći ‘Da, pogriješili smo‘. Onaj tko radi taj i griješi i to je ljudski, ali raditi od zastupnika budale, tu ste nadmašili samu sebe, zamjerio joj je SDP-ovac Nenad Stazić.

Murganić je pak dvojbeno zašto se problematizira upravo katolički vrtić.

- Išli smo u vrtić na poziv. Moja najbliža suradnica ima dijete od 10 godina i nema druge koja ima malo dijete, koje ide u vrtić, a i da ima to ne bi bio kriterij po kojem bi se birao vrtić. Zašto se potencira upravo ovaj vrtić, taj razlog samo vi znate, uzvratila je.

>>>Donesen zakon za sanaciju gubitka 49 posto vode u vodoopskrbi, sprječavanje poskupljenja

Mrsić ju je potom optužio da laže. "Lažete, uplićete se u svoje laži i nikako da iz toga izađete. Čini vam se malo, ali to je veliko i ovo je afera Hrvatske i Vlade", poručio joj je.

- Ako je ‘afera paketići‘ vaša najveća afera onda ste Vi najbolja ministrica. Nije problem u tome što su hrvatska djeca u nekom vrtiću dobila poklončiće već u tome što se radi o katoličkom vrtiću, rekao je HRAST-ov Hrvoje Zekanović podržavajući ministricu Murganić.

Ona je pak odbacila prozivku da pobjegla pred novinarima na stražnji izlaz. "Nisam pobjegla na stražnji izlaz, čak sam novinarku pozdravila kad sam izlazila. Prilikom predstave pred četiri medijske kuće davala sam izjave i o tome me se nije pitalo. Nikad mi ne bi palo na pamet da bježim pred novinarima", ustvrdila je Murganić.