Aktualno
StoryEditor

Žužul: UN je zastario i neučinkovit

26. Svibanj 2017.

-Svijet u kojem živimo daleko je od savršenog i čovječanstvo je svakodnevno izloženo sve većim, složenijim i ozbiljnijim previranjima. U takvim uvjetima ključnu ulogu ima suradnja na multilateralnoj razini čiji temeljni okvir nude Ujedinjeni narodi, kazao je Davor Ivo Stier, ministar vanjskih i europskih poslova RH, na okruglom stolu povodom 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode.

Na okruglom stolu, koji su organizirali Europski pokret Hrvatska, Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i MVEP sudjelovali su, osim aktualnog i bivši ministri vanjskih poslova Zdravko Mršić, Mate Granić, Miomir Žužul, Vesna Pusić i Miro Kovač.

>>>Plenković: Prijetnja terorizma je realnost Europe

Kritiku Ujedinjenim narodima uputio je Miomir Žužul kazavši da je UN stvaran po arhitekturi svijeta koja je postojala krajem drugog svjetskog rata, te se nisu mijenjali dovoljnom brzinom kojom se mijenjala slika svijeta.

- Kad se govori o terorizmu i svim pošastima 21. stoljeća, UN zapravo nema odgovor na to jer osnovna struktura, uključujući i strukturu Vijeća sigurnosti, je proizašla iz 2. svjetskog rata, kazao je Žužul.

-Ujedinjeni narodi su nastali u izuzetnom vremenu nakon kataklizme 2. svjetskog rata, da tada nisu nastali do danas se vjerojatno ne bi mogao postići konsenzus oko povelje UN-a kako ona danas izgleda. To može biti i dobar i loš znak, kazala je Vesna Pusić.

Bivša ministrica je dodala i da kada bi se otvorila tema promjene Povelje UN-a to bi moglo značiti kraj njegova postojanja, unatoč tome što je Povelja zastarjela i regulira situacije koje više ne postoje.

Kako je Hrvatska izgledala prije 25 godina, a kako izgleda danas i što je sve prošla u 25 godina članstava u UN-u u svom izlaganju objasnio je bivši ministar Miro Kovač.

>>>Pet reformskih preporuka Europske komisije

-Prije 27 godina bili smo jedna od šest republika, bili smo provincija. Danas smo članica UN-a, Europske unije i NATO saveza, koja danas vodi svoju vanjsku politiku temeljenu na nacionalnim interesima. Prava bitka za priznanje Hrvatske nije bilo primanje u UN, već bitka za priznanje od članica zemalja Europske zajednice jer je to bilo jako teško postići i na to Hrvatska mora biti ponosna. Bitka za hrvatsku slobodu, bila je od početka i za njezinu politiku i za građane u korelaciji s ulaskom Hrvatske u Europsku zajednicu.

Ulaskom Hrvatske u UN završeno je poglavlje diplomatskih napora za međunarodnim priznanjem neovisnosti i suvereniteta. Nakon toga Republika Hrvatska je prošla dug i težak put, od napada agresora i primanja međunarodne razvojne pomoći, pa sve do danas kada je članica mnogih međunarodnih organizacija, te pošiljatelj vlastitih postrojbi u mirovne misije diljem svijeta.

06. svibanj 2024 22:06