Aktualno Hrvatska Preporučeno

‘Zviždač’ o Vindiji Rajko Dondur kandidat Živog zida za varaždinskoga gradonačelnika

Screenshot: HRT
Lider/Hina

Kandidat Živog zida za varaždinskoga gradonačelnika bit će umirovljenik Rajko Dondur, bivši zaposlenik Vindije koji je postao poznat kad je u emisiji “Nedjeljom u 2” iznio mnoge optužbe na račune bivše tvrtke, posebno o načinu kupnje Koke, nakon čega je Vindija najavila da će ga tužiti, a državno odvjetništvo priopćilo da u Vindiji provodi izvide.

>>>Ne vjerujem državnom odvjetniku: Cvitan tri godine držao prijavu u ladici

Rajka Dondura predstavio je u četvrtak u Varaždinu predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, koji je istaknuo da je ta stranka slobodna te da ne ide u politiku da izvršava tuđe naloge i zastupa lobije, nego ima obvezu samo prema biračima.

Negativna selekcija

Sinčić je ustvrdio kako mnoge županije, gradovi i općine grcaju u problemima strukturne korupcije i nepotizma te da se prečesto gleda čiji ste, a ne kakav ste.

Istaknuo je da je “negativna selekcija ta koja Hrvatsku vuče na dno” i da su desetljeća provođenja takve politike u gradovima i općinama “stvorila klanove koji su se začahurili i ne daju nikome da se uključi u izborni proces”. Kako je ocijenio, tako se stvorio feudalni model i te osobe upravljaju i odlučuju o svemu, od zapošljavanja, školovanja, komunalnih poduzeća, do realnog sektora na koji vrše pritisak”.

U Živom zidu, istaknuo je, žele na izborima razbiti taj sustav i zato šalju najbolje i najhrabrije ljude.

“Mnogi građani su u strahu. Ne žele se kandidirati i svima poručujem da idemo razbijati taj strah i da je došlo vrijeme da se kriminalci boje. Došlo je vrijeme odgovornosti u hrvatskoj politici”, istaknuo je Sinčić.

Hitno potrebne promjene

Kandidat Živog zida za gradonačelnika Varaždina Rajko Dondur diplomirani je ekonomist u mirovini. Rekao je da dugo prati politički scenu i da je svjestan da su hitno potrebne promjene koje želi pokrenuti s kolegama iz Živog zida.  Za sebe je rekao da je simpatizer Živog zida od trenutka kada se Ivan Vilibor Sinčić kandidirao za predsjednika.

“Sad sam se priključio jer vjerujem da se ta stranka bori za malog čovjeka koji svojim rukama stvara novonastalu vrijednost i nove proizvode a za to nije nagrađen”, istaknuo je Dondur, dodajući kako vjeruje da zajedno mogu učiniti mnogo, a on osobno može pridonijeti znanjem i iskustvom. Najavio je da će se posebno boriti za staru, ali i mlađu generaciju te za blokirane i protiv Ovršnog zakona, koji se treba mijenjati.

Na predstavljanju u Varaždinu bio je i saborski zastupnik Branimir Bunjac, koji je podsjetio na dobre rezultate Živog zida na zadnja dva izbora za Hrvatski sabor, posebice u Varaždinu. Rekao je da je Varaždin u prošlih deset godina postao simbol urušavanja i grad slučaj u kojem su propali kultura, sport i gospodarstvo te da dosadašnja politička garnitura nije bila sposobna riješiti problem varaždinskog otpada.

Komentari