23. rujan 2017.

Zvizdić: Centralna banka BiH čuva neovisnost, odbija nekontrolirano tiskanje novca

Neovisnost središnjih banaka ključna je za makroekonomsku stabilnosti, a zapadni Balkan treba lokalne valute kako bi se izbjegli rizici neslužbene eurizacije, ocijenjeno je u petak na konferenciji u povodu 20. obljetnice djelovanja Centralne banke BiH.

Centralna banka BiH utemeljena je 1997. godine uz potporu Međunarodnog monetranog fonda i od tada djeluje po načelima valutnog odbora s mandatom očuvanja fiksnog tečaja domaće valute -konvertibilne marke, koja je prvotno bila vezana uz njemačku marku, a potom uz euro.

"Monetarna stabilnost ostaje naša primarna zadaća", rekao je guverner CBBiH Safet Softić.

>>>Za Agrokorovu Vilu Castello pristiglo šest ponuda, niti jedna iz Hrvatske

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako brojna otvorena pitanja u BiH još dugo neće biti riješena zbog nedostatka uzajamnog povjerenja no izvjesno je kako će se učiniti sve da se očuva postojeća pozicija Centralne banke i njena neovisnost, bez obzira na političke pritiske da se to promijeni.

"CB BiH je uspjela očuvati povjerenje u domaću valutu. Svi koji su sudjelovali u (ratnom) sukobu u nju vjeruju", kazao je Ivanić.

Tiskanje novca

Istaknuo je kako je u uvjetima političke nestabilnosti koja je trajna karakteristika BiH, sustav valutnog odbora najbolje rješenje, jer bi klasična središnja banka uz očevidne velike deficite u javnom sektoru bila prisiljena tiskati novac.

"Vrlo brzo ušli bismo u ciklus inflacije, fazu nestabilnosti i nepovjerenja u valutu BiH", kazao je Ivanić ističući kako će se odlučno protiviti promjeni sadašnje restriktivne monetarne politike, jer bi, kako je rekao, političari vrlo brzo posegnuli za potezima koji bi izazvali nestabilnost i u bankarskom sektoru koji je jedan od stupova gospodarstva u BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić Centralnu banku je opisao kao ključ očuvanja monetarne stabilnosti.

"Potpuno je neupitna potpora Vijeća ministara politici valutnog odbora", kazao je Zvizdić dodajući kako je CBBiH pod "velikim nasrtajima s ciljem nekontroliranog tiskanja novca".

"Takva stvar se neće dogoditi, CBBiH će sačuvati svoju neovisnost", kazao je Zvizdić.

Ustvrdio je kako su svi vitalni ekonomski parametri u zemlji u porastu, uključujući rast izvoza i industrijske proizvodnje te povećanje zaposlenosti u realnom sektoru.

>>>Nakon pet mjeseci pada stopa nezaposlenosti porasla na 10,9 posto

"Procesi idu u pozitivnom smjeru i to govore relevantni ekonomski pokazatelji", ustvrdio je Zvizdić.

Politička neovisnost i jasan mandat

Član Izvršnog odbora Europske centralne banke (ECB) Benoit Coeure, monetarnu stabilnost smatra jedinim stvarnim mjerilom uspjeha središnje banke dodajući kako je CBBiH u tome uspjela.

"Povijest nas uči da uspjeh središnjih banaka u održavanju povjerenja u valutu bitno ovisi o dva elementa: političkoj neovisnosti i jasnom mandatu. ECB je na uspješan način izgrađena na tim načelima", kazao je Coeure.

Istaknuo je kako je bilo puno izazova, jer je maleno gospodarstvo kakvo je u BiH ranjivo i drastično izloženo vanjskim utjecajima poput globalne recesije.

Coeure je istaknuo kako se CBiH uz potrebu očuvanja neovisnosti suočava i s drugim izazovima od kojih su neki karakteristični za sve države koje žele postati članicama Europske unije.

Upozorio je na rastući trend "neslužbene eurizacije" na zapadnom Balkanu ilustrirajući to podacima po kojima je 56 posto svih kredita u državama regije s valutnim klauzulama uglavnom vezanim uz euro kao i da je 52 posto depozita u eurima.

>>>Hrvatska je ‘upala u zamku’, naši su radnici među pet najslabije plaćenih u EU

Taj fenomen "valutne supstitucije" ima ozbiljne negativne konzekvence, istaknuo je taj dužnosnik ECB-a pojašnjavajući kako to nosi rizik financijske nestabilnosti u slučaju snažnih oscilacija tečaja. U takvim okolnostima moglo bi doći do toga da dužnici ne mogu vraćati kredite, što je kriza koja bi se prelila na banke, rekao je.

"To je jasno pokazala ‘dolarizacija‘ u drugim dijelovima svijeta i to se vidjelo kroz azijsku financijsku krizu" upozorio je Coeure.

Neslužbena eurizacija središnjim bankama bitno ograničava vođenje monetarne politike, pa ECB snažno potiče države zapadnog Balkana da promoviraju uporabu domaćih valuta bez obzira na ambicije pridruživanja EU, rekao je Coeure.