Aktualno
StoryEditor

Zvonimir Novak: Sljedeći tjedan sastanak s Končarom o Uljaniku

06. Travanj 2018.

Pomoćnik ministrice gospodarstva Zvonimir Novak rekao je u petak da je pozvao poduzetnika Danka Končara, vlasnika Kermas energije, na sastanak idućeg tjedna na kojem će razmotriti aktivnosti u vezi s restrukturiranjem pulskog Uljanika.

Uprava i Nadzorni odbor Uljanika odabrali su krajem ožujka Kermas energiju d.o.o. za strateškog partnera u dokapitalizaciji tog brodogradilišta, a s izabranim se strateškim partnerom treba pristupiti dovršetku izrade i provedbi programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, sukladno odluci Vlade iz siječnja ove godine.

"Pozvao sam Danka Končara da idućeg tjedna na sastanku s Upravom i Nadzornim odborom Uljanika te konzultantima koji su radili na tekstu programa restrukturiranja Uljanika razmotrimo njegovu završnu verziju", rekao je Novak novinarima u Trogiru, gdje je bio na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o stanju u Brodotrogiru, koji je također u vlasništvu Danka Končara.

Europska komisija dala je suglasnost Vladi Republike Hrvatske da Uljaniku da državno jamstvo za sanacijski kredit, a Novak je podsjetio kako to znači da Uljanik u roku od šest mjeseci treba izraditi održiv program restrukturiranja te ga preko Ministarstva gospodarstva predstaviti Europskoj komisiji.

>>> Debeljak: Mi smo ponudili 682 milijuna kuna, ponuda Kermas energije za Uljanik očito je bila jača

"Europska komisija mora odobriti program restrukturiranja Uljanika, a nakon odobrenja počinje njegova realizacija po modelu kako je realiziran program restrukturiranja Brodotrogira", rekao je Novak.

Podsjetio je i kako je od davanja jamstva Uljaniku za sanacijski kredit prošlo dva mjeseca. "Mi nemamo previše vremena, a to nije jednostavan posao i zato sam pozvao Končara na sastanak idućeg tjedna", istaknuo je Novak, navodeći rokove kojih se treba pridržavati pri izradi programa restrukturiranja Uljanika.

Končar je odgovarajući na novinarska pitanja o poslovnom angažmanu u Uljaniku rekao kako tako postupa jer želi pomoći hrvatskoj brodogradnji.

"Rješenje za hrvatsku brodogradnju je da se brodogradilišta održe, racionaliziraju, specijaliziraju i izađu u Europu i u Europi potraže partnera koji će ući u te grupacije, i takvi mogu doći u Europsku komisiju lobirati za ono što treba da se europskoj, a time i hrvatskoj brodogradnji dade šansa", istaknuo je Končar.

19. travanj 2024 06:23