05. lipanj 2019.

Zvonimir Savić: Teško je razvijati sajamsku industriju u zemlji koja nema brz i kvalitetan razvoj

- Teško je razvijati sajamsku industriju u zemlji koja nema brz i kvalitetan razvoj, istaknuo je u srijedu Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, u sklopu panela ‘Sajamska industrija kao izvozna, investicijska i komunikacijska platforma hrvatskog gospodarstva‘ na međunarodnoj konferenciji  Sajamska industrija – Disruptor or disruptee?.

Uoči početka panela, Savić je naglasio da u Hrvatskoj izvozi samo 15 posto poduzeća, ali ta poduzeća ‘pokrivaju‘ 52 posto ukupnog broja zaposlenih. Izvoz ovisi o konkurentnosti, a jedan od načina podizanja konkurentnosti je upravo predstavljanje proizvoda na sajmovima.

[caption id="attachment_387372" align="aligncenter" width="750"] Zvonimir Savić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

- U zadnjih petnaest godina neposredno okruženje (Celje, Beograd, Novi Sad...) bitno ulaže u sajamsku infrastrukturu, Zagreb ne. Bez toga ne možemo razviti sajamsku industriju i postati prepoznatljivi. Ulaganje u infrastrukturu će omogućiti da se pozicioniramo i zadržimo radna mjesta, smatra Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

[caption id="attachment_387366" align="aligncenter" width="750"] Željko Kardum, Zvonimir Savić, Olivera Majić, Ana Mandac, Sanja Želinski Matunec, Miodrag Šajatović, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Na panelu je sudjelovao i glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović koji je s okupljenima podijelio iskustva vezana uz organiziranje konferencija i poslovnih evenata.

- Sajmovi mogu biti odraz stanja u ekonomiji. Lider ima tridesetak članova kluba izvoznika i oni nepogrešivo znaju na koje sajmove otići. Susjedne zemlje već su se pozicionirale i preuzele najatraktivnije sajmove, zbog čega im Zagrebački velesajam predstavlja svojevrsnog izazivača koji treba prepoznati nešto što tek dolazi, kazao je Šajatović.

[caption id="attachment_387368" align="aligncenter" width="750"] Miodrag Šajatović, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac govorila je u ulozi države u pomaganju hrvatskim poduzetnicima u odabiru pravih sajmova i njihovom predstavljanju na njima.

- Odgovornost je na svakom poduzetniku hoće li on otići na neki sajam. Mora znati hoće li mu se to isplatiti. Ministarstvo je raspisalo natječaj za internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća i osiguralo 134 milijuna kuna za njihova pojavljivanja na sajmovima, objasnila je Mandac i dodala kako je važno i brendirati hrvatske gradove, Zagrebački velesajam je desetljećima bio brend.

[caption id="attachment_387369" align="aligncenter" width="750"] Ana Mandac, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

- Interes obrtnika za sajmove je velik, u zadnjih 10-15 godina samo na domaćim sajmovima je bilo više od 8000 izlagača (svaki deseti obrtnik). Svake godine donosimo svoj plan sajmova, domaćih i regionalnih, dok za inozemne sajmove organiziramo zajednički nastup obrtnika i osiguramo im sredstva. Povratne informacije su nam bitne i pokazuju da su sajmovi korisni. Imamo cijeli niz seminara, a najveći interes izazivaju oni u internacionalizaciji poslovanja, otkrila je Sanja Želinski Matunec, savjetnica predsjednika za zakonodavstvo, gospodarstvo i suradnju s Vladom i Saborom Hrvatske obrtničke komore.

[caption id="attachment_387371" align="aligncenter" width="750"] Sanja Želinski Matunec, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Na nju se nadovezala Olivera Majić poručivši poduzetnicima da sve informacije i savjete vezane uz pojavljivanje na sajmovima mogu dobiti i u Plavom uredu.

[caption id="attachment_387370" align="aligncenter" width="750"] Oliver Majić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Dodajmo i da je prije panela predavanje održao Nick Dugdale-Moore regionalni menadžer za Europu u svjetskoj udruzi sajamske industrije UFI u kojem je predstavio trendove te industrije. Napomenuo je kako je ona i dalje atraktivna za ulagače, ali njihova glavna svrha više nije prodaja, već brendiranje. Proveli su anketu na čak 13.000 posjetitelja sajmova iz različitih zemalja, od čega je svaki peti Europljanin istaknuo kako misli da se sajmovi pogoršavaju i da bi trebali što više nalikovati festivalima. Stoga im je neophodna transformacija koja, međutim, ide previše sporo.

[caption id="attachment_387340" align="aligncenter" width="750"] Nick Dugdale-Moore, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]