Arhiva
StoryEditor

(10) Sanader izmanipulirao hrvatsku javnost promilima i folksdojčerima

09. Prosinac 2005.
Piše:
lider.media

Već dvije godine, u vrijeme donošenja proračuna, lansiraju se teme kojima je cilj skrenuti pozornost sa stvarno gorućih ekonomskih pitanja. Lani je to bio zakon o nula promila, ove godine afera o folksdojčerima

Piše: Miodrag ŠajatovićJedno od starih uredničkih pravila glasi: ‘Naiđeš li na jedan primjer, to je slučajnost. Skupiš li dva primjera sa zajedničkim nazivnikom - to je koincidencija. Nađeš li i treći primjer - imaš legitimnu temu o početku novoga trenda‘.

Vodeći se tim pristupom, s velikim zanimanjem, u slučaju da i potkraj 2006. godine predsjednik Vlade bude dr. Ivo Sanader, očekujem temu koju će u suradnji sa svojim irskim ‘spin-doktorima‘ (stručnjacima za medijske i druge manipulacije) pustiti u javnost.

Poslovnoj zajednici i poreznim obveznicima ostaje da ubeskraj na izborima glasaju za aktualnog premijera. Sanader naime poručuje da se može ‘mirno spavati‘ samo dok je ‘ova Vlada na čelu države‘ jer su time ‘budućnost i opstojnost zajamčene‘

Prošle godine, upravo uoči završnih rasprava o proračunu za 2005. godinu, Sanader je razbjesnio javnost inzistiranjem na nula promila alkohola u krvi vozača. Umjesto da se u javnosti raspravlja o najvažnijem dokumentu - državnom proračunu, pozornost je usmjerio na namjerno iritantnu, a zapravo nevažnu temu smije li se popiti čaša vina prije sjedanja za upravljač.

Ove godine - scenarij je gotovo identičan. U saborsku se proceduru pušta proračun koji potvrđuje da zemlja u ekonomskom smislu ne radi potreban zaokret, a umjesto da predsjednik države putem HTV-a obznani poslanicu protiv neperspektivne ekonomske politike Vlade (koja smislenu razvojnu politiku najavljuje tek za sredinu 2006.), on upada u zamku i s premijerom se svađa oko isplate odštete austrijskim folksdojčerima iz vremena Drugoga svjetskog rata.

Staro je marketinško pravilo da ‘nema besplatnog ručka‘, pa je tako izvjesno da će porezni obveznici skupo platiti Sanaderovo prijateljstvo s austrijskim političarima i njihov odigrani lobistički doprinos početku pristupnih pregovora Hrvatske s EU.

Završetak pregovora s Austrijom u vezi s folkdojčerima mogao se odgoditi za koji mjesec, ali učinilo se upravo u vrijeme donošenja proračuna i tako iznova medijski prikrilo prave probleme. Bit će zanimljivo vidjeti što će medijima dominirati početkom prosinca 2006.

Ako je pravi lider, neka Sanader obeća stopu rasta od 5 posto, uz zaustavljanje zaduživanja i smanjenje nezaposlenosti za 20.000 ljudi

A da namjerno izazvana afera s folksdojčerima daje rezultate potvrđuje i ovotjedni intervju premijera Sanadera Večernjem listu. Dvije trećine intervjua odnose se upravo na isplatu odštete folksdojčerima. Naravno, spominje se i onih spornih ‘nula promila‘.

Tako nije ostalo mjesta za stvarna pitanja o sporijem ekonomskom rastu, rastu vanjske zaduženosti, katastrofalnim ocjenama stranih analitičara o poslovnoj klimi u Hrvatskoj, lošoj pokrivenosti izvoza uvozom, nepostojanju strategije razvoja, jadno napisanom Pretpristupnom ekonomskom programu...

Volio bih vjerovati da će 2006. ipak biti godina u kojoj će se premijer konačno početi ozbiljnije i odgovornije baviti ekonomskim razvojnim pitanjima, a ne efemernim temama poput promila alkohola u krvi ili ‘ispravljanja nepravdi‘ od prije pola stoljeća.

Konačno bi Vlada morala izaći s jasnim ekonomskim programom i brojčano izraženim ciljevima koji se moraju dostići u sljedeće, npr. dvije-tri godine. To jest politički rizično, ali samouvjerenu premijeru poput Sanader to valjda nije izazov kojega bi se bojao.

Evo, neka obeća stopu rasta od 5 posto uz zaustavljanje zaduživanja i stvarno smanjenje nezaposlenosti za 20.000 ljudi u 2007. godini! Nepopravljivi optimisti izgleda naslućuju da se nešto ‘kuha‘. U ponedjeljak se održava velika konferencija u suradnji s nacionalnim vijećem za konkurentnost ‘Hrvatska prema gospodarstvu znanja‘ i ‘Znanje jest dobar smjer‘, ali je pitanje ima li Sanader hrabrosti za poteze kakav bi bila odluka da se milijarda dolara, koja se namjerava baciti za sanaciju brodogradilišta, prebaci za pomoć tvrtkama koje će zaposlenike slati da stječu znanja potrebna za uspjeh u globalizacijskoj utakmici.

Nešto se, vidljivo je, mućka i s pravilima privatizacije. S jedne strane postoji opasnost da se nekim zemljama mora i kroz buduće privatizacije platiti neke račune za ulaznicu u EU, a istodobno postoje naznake da se ide u jačanje državnog kapitalizma.

Sljedeća dva-tri mjeseca dat će odgovor ide li se u stvarno stvaranje smislene strategije, ili je na djelu još jedna predstava za javnost nakon koje će se nastaviti s lutanjem od slučaja do slučaja. Ostvari li se ovaj pesimistični scenarij, poslovnoj zajednici i poreznim obveznicima ostaje da u beskraj na izborima glasaju za aktualnog premijera jer on poručuje: ‘Mirno spavajte, dok je ova Vlada na čelu države, budućnost i opstojnost su zajamčene‘.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

18. travanj 2024 03:09