Arhiva
StoryEditor

Slovačka će izgraditi novu nuklearnu elektranu

23. Ožujak 2007.
Piše:
lider.media

Slovačka će 2009. ili 2010. u Jaslovskim Bohunicama izgraditi novu nuklearnu elektranu koja će zamijeniti postojeću V-1, a stajat će po procjenama slovačkog ministarstva gospodarstva oko 30 milijardi kruna (899 milijuna eura)

Prvi reaktor postojeće elektrane V-1 isključen je 2006. a drugi bi trebao prestati s radom krajem 2008.  Odluka o tome hoće li nova nuklearna elektrana imati jedan ili dva reaktora još nije donesena. Ministar gospodarstva Lubomir Jahnatek naglasio da je već šest ulagača pokazalo zanimanje za sudjelovanje u tom projektu.

Među njima je navodno i njemački E.ON.Talijanski energetski div Enel, većinski vlasnik Slovačkih elektrana namjerava pak do 2012. dovršiti gradnju trećeg i četvrtog bloka u nuklearnoj elektrani Mochovce. U Slovačkoj su trenutno u pogonu ukupno tri nuklearne elektrane, dvije u Jaslovskim Bohunicama, V1 i V2, i jedna u Mochovcu. Nakon dovršetka trećeg i četvrtog bloka u Mochovcu i gradnje nove nuklearke u Jaslovskim bohunicama Slovačka će imati ukupno četiri elektrane. (H)

 

28. travanj 2024 16:45