Arhiva

LAG Vallis Colapis profesionalno kreće s radom

Avatar

Lokalna akcijska grupa “Vallis Colapis” prva je od 10-tak u Hrvatskoj osnovanih LAG-ova profesionalizirala svoje aktivnosti zaposlivši dvoje stručnih djelatnika u svom uredu u Ozlju.

LAG "Vallis Colapis" osnovan je 30. lipnja 2009. godine i povezuje sedam jedinica lokalne samouprave: gradove Ozalj i Dugu Resu, te općine Kamanje, Žakanje, Ribnik, Netretić i Draganić, a osnivanje LAG-a kao oblika vođenja projekata jedan je od nužnih koraka u zadovoljenju tzv. "pristupa LEADER" kao zasebne medotološke metode povezivanja aktivnosti razvoja ruralnog gospodarstva, te, naglasila ozaljska gradonačelnica i saborska zastupnica Biserka Vranić, kako bi se spremno i s gotovim projektima dočekalo ulazak Hrvatske u EU i njihovo kandidiranje za kohezijske i strukturne fondove. U ovom slučaju, to bi značilo i pristup sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR).

Milan Medić iz Centra za civilne inicijative, koji se profesionalno uključio u rad LAG-a "Vallis Colapis" , kazao je kako funkcioniranje LAG-a ne isključuje i suradnju s Razvojnom agencijom Karlovačke županije, u koju gradonačelnica Ozlja Vranić nije željela "utopiti" Grad Ozalj, već ga pokušati realnije razvijati upravo kroz aktivnosti LAG-a. Damir Mateljan, predsjednik LAG-a i načelnik Općine Kamanje koja je kroz tri prekogranična projekta od pretpristupnih EU fondova već privukla preko milijun eura, kazao je kako je najveći problem u radu LAG-ova i sličnih akcijskih formi u predfinanciranju projekata kako bi ih se uopće moglo aplicirati prema strukturnim fondovima kao što je putem LEADER-a fond EPFRR.

Umjesto direktnog financiranja rada LAG-ova iz sredstava proračuna jedinica lokalne samouprave, gradonačelnica Vranić predlaže donošenje zakonskih odredbi kojima bi se, sadašnja kruta praksa po kojoj zaduživanje JLS-a odobrava Vlada RH, liberalizirala time što bi se gradovi i općine prihvatili jamstva za kratkoročne bankovne kredite za pretfinanciranje projekata LAG-ova za aplikaciju, a da se vrlo brzo po odobrenju sredstava iz EU fondova kroz realizaciju takvih projekata sredstva bankama i otplate. U operativnom smislu kao problem istaknut je problem nedostatka razvojnih banaka, koje u EU-u financiraju upravo takve izgledne projekte s mješovitim financiranjem i visokim udjelom sredstava EU fondova.

Od konkretnih projekata kojima se već bavi LAG "Vallis Colapis" Milan Medić istaknuo je stvaranje Partnerske mreže LAG-ova, što je započelo s prekograničnim projektom "Europa za građane" u kojem sudjeluju i LAG-ovi iz Slovenije, Češke i Švedske. Uz to, radi se na provedbi mjera "301 i 301" o okviru fonda IPARD, a kao posebno značajan potencijalni izvor sredstava Medić je istaknuo upravo otvoreni natječaj zaklade Soros za projekte u Hrvatskoj, nakon pauze od sedam godina.  (Mladen Volarić)

Komentari

Komentirajte