Arhiva

Istočna Azija mora dobiti svoju zonu slobodne trgovine

Istočnoazijske zemlje moraju odmah formirati zonu slobodne trgovine kako bi regija ostala konkurentna i osigurala stabilnost i prosperitet, upozorila je u ponedjeljak Azijska banka za razvoj (ADB)

   Predsjednik ADB-a Haruhiko Kuroda naglasio je da bi istočna Azija mogla bolje upotrijebiti svoje gospodarske rezultate kroz jačanje regionalne suradnje u sektoru usluga, trgovine, ulaganja i financija. "Istočna Azija mora skicirati jasan plan o sklapanju regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini", kazao je predsjednik ADB-a čelnicima 16 azijskih zemalja, okupljenima na istočnazijskom samitu u filipinskoj pokrajini Cebu.

  "Ako se odmah ne poduzmu konkretne mjere, konkurentnost regije mogla bi oslabiti", upozorio je Kuroda. Ministri trgovine 16 zemalja koji su se nešto ranije sudjelovali u radu samita postigli su dogovor o izradi studije, koju će financirati Japanci, a istražit će mogućnosti sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini. Predložena zona slobodne trgovine obuhvatit će ukupno 3,1 milijardu
ljudi, odnosno gotovo pola svjetskog stanovništva, a njezin će ukupni BDP iznositi gotovo 10 tisuća milijardi dolara.

Važno je da istočna Azija omogući slobodan prekogranični protok roba, usluga, kapitala i ljudi kako bi ostala konkurentna i provela u djelo viziju o dugoročnoj stabilnosti i prosperitetu regije, naglasio je predsjednik ADB-a. Na Istočnoazijskom samitu sudjelovale su članice ASEAN-a Brunej,
Indonezija, Malezija, Filipini, Tajland, Singapur, Vijetnam, Laos, Vijetnam i Mijanmar, te partneri u dijalogu Japan, Kina, Južna Koreja, Indija, Australija i Novi Zeland.

U priopćenju objavljenom na kraju sastanka čelnici su istaknuli da su postigli dogovor da će razmotriti mogućnosti dublje ekonomske integracije regije, uključujući i moguću izradu studije o sklapanju opsežnog ekonomskog partnerstva svih 16 zemalja.   (H)

Komentari

Komentirajte