Arhiva

Programeri i sistemski inženjeri najtraženija IT zanimanja u Hrvatskoj

Visoka škola za primijenjeno računarstvo i Algebra grupa  u sklopu  Microsoft WinDays11  konferencije predstavili su  rezultate ovogodišnjeg velikog istraživanja među poslodavcima o njihovim potrebama za zapošljavanjem IT stručnjaka.

Posao u IT sektoru je prilično siguran, pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja u kojemu je 96 posto ispitanih tvrtki izjavilo kako ne planira smanjivati broj trenutačno zaposlenih IT kadrova, čime informatički sektor potvrđuje neiskorišteni potencijal u okvirima nacionalne ekonomije. Istovremeno, 50 posto ispitanih tvrtki planira nastaviti zapošljavati nove IT stručnjake, a čak 80 posto ispitanih i ove je godine izjavilo kako u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnog IT kadra.

Među tvrtkama koje su izrazile potrebu za novim informatičkim profesionalcima, najviše je onih s više od 50 zaposlenih na IT poslovima – 71 posto tvrtki koje se mogu smatrati velikima zapošljavat će IT stručnjake ove godine, dok će kod tvrtki s manje od deset zaposlenih, 40 posto tvrtki s ima potrebu za novim IT profesionalcima.U trenutnim potrebama zapošljavanja, kod profesionalnih IT tvrtki pokazuje se veći kapacitet zapošljavanja novih IT stručnjaka u odnosu na tvrtke – korisnike informatičkih tehnologija. Gotovo 80 posto srednjih i većih IT tvrtki ima namjeru ovoj godini zapošljavati nove profesionalce, dok IT odjeli korisničkih tvrtki planiraju nešto manji opseg zapošljavanja novih profesionalaca.Profili informatičkih stručnjaka za koje je najvjerojatnije da će se uspješno zaposliti u narednom periodu su programeri i sistemski inženjeri: 49 posto tvrtki ima potrebu za programerima koji će raditi na razvoju njihovih aplikacija i rješenja, dok će njih 20 posto potražiti sistemske administratore odgovorne za održavanje računalne i komunikacijske infrastrukture u tim tvrtkama. Također postoji znatna potreba za IT konzultantima (12 posto) i analitičarima (10 posto).Najviše se traže programeri koji će razvijati aplikacije u Microsoftovom .NET okruženju (32 posto ispitanih tvrtki), na drugom je mjestu programsko okruženje Java/J2EE (29 posto ispitanih), a na trećem Oracle razvojna okruženja i baze podataka (21 posto ispitanih tvrtki).

Također se traže i brojna druga specifična programerska znanja, primjerice programiranje za Microsoft SQL, IBM DB2, SAP, web i multimediju, doduše u manjim postocima od tri najtraženija programerska zanimanja.U pogledu sistemske administracije, najtraženije je poznavanje Microsoftove serverske platforme – 44 posto ispitanih tvrtki ima potrebu za novim sistemskim administratorima Microsoft Windows poslužitelja i ostalih serverskih proizvoda tvrtke Microsoft. Na drugom su mjestu po potražnji sistemski administratori sa specijalizacijom za Cisco mrežnu infrastrukturu (19 posto), dok potreba za Unix i Linux sistemskim administratorima, prema ovom istraživanju, ukupno iznosi također 19 posto. Pritom je nešto veća potražnja za stručnjacima za Linux (13 posto).Većina tvrtki obuhvaćenih ovim istraživanjem, a koje djeluju u samom ICT sektoru (informatika i telekomunikacije) kao prirodna tržišta na kojima vide svoj prostor za širenje podjednako prepoznaju Hrvatsku (36 posto), Europsku uniju (36 posto) i globalno tržište (također 36 posto). No ipak značajno odskače svijest o potrebi širenja u neposredno susjedstvo i regiju jugoistočne Europe – 59 posto ispitanih tvrtki uvjereno je da hrvatske ICT tvrtke mogu biti konkurentne na ovom području.

Iznimno važnim faktorima koji će pomoći u izlasku tvrtki na druga tržišta izvan Hrvatske ispitane tvrtke smatraju poticanje obrazovanja informatičkih stručnjaka, privlačenje stranih investicija i smanjenje poreznih davanja iz plaće pojedinca, dok su dostupnost širokopojasnog interneta, jačanje domaće ICT industrije i brža integracija novih stručnjaka u tržište rada također podjednako važni.

Istraživanje je provedeno četvrtu godinu zaredom te je obuhvatilo gotovo 450 hrvatskih tvrtki koje predstavljaju najznačajniji udio u ukupnom zapošljavanju IT stručnjaka. U istraživanju su sudjelovali direktori informatike i direktori ljudskih resursa u navedenim tvrtkama – najrelevantnije osobe koje mogu dati pregled potreba za zapošljavanjem informatičkih stručnjaka u narednom razdoblju.Istraživanje je provedeno uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.(M.N.)

 

Komentari