Arhiva
StoryEditor

Hrvatskoj odobreno 522 milijuna dolara zajmova

07. Rujan 2007.
Piše:
lider.media

Grupacija Svjetske banke ugovorila je tijekom fiskalne 2007. zajmove, kredite, vlasnička (portfeljna) ulaganja i jamstva za svoje članice i privatna poduzeća u regiji Europe i Središnje Azije u iznosu od šest milijardi američkih dolara, priopćeno je iz Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj

Primatelji ta sredstva upotrebljavaju u više od 130 projekata osmišljenih za rješavanje problema siromaštva i jačanje rasta, primjerice kroz poboljšanje obrazovnih i zdravstvenih usluga, promicanje razvitka privatnog sektora, izgradnju infrastrukture te jačanje upravljanja i institucija. "Zadovoljni smo kada se osvrnemo na godinu solidnog gospodarskog rasta za većinu zemalja u našoj regiji," rekao je potpredsjednik Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju, Shigeo Katsu. "Strukturne reforme u većini zemalja pokretač su trajnog uspjeha regije Europe i Središnje Azije. Međutim, i dalje ostaju brojni izazovi, uključujući izazove na području nastavka institucionalnih reforma, velikih nejednakosti unutar država, stanovništva koje brzo stari ili se smanjuje i trajne nezaposlenosti, osobito među mladima.

Nastavit ćemo podržavati naše zemlje članice u nadilaženju ovih izazova i produbljivati naš angažman u upravljanju rizicima povezanim s klimatskim promjenama, HIV-om/AIDS-om i globalnim financijskim tržištima", dodao je Katsu. U Hrvatskoj je u tome razdoblju Svjetska banka nastavila podupirati strategiju rasta i reformi koju hrvatska Vlada provodi radi uspješnog priključenja, integracije i konvergencije Hrvatske s EU putem makroekonomske stabilnosti, održivog rasta temeljenog na privatnom sektoru, široke zastupljenosti svih zainteresiranih strana u rastu te održivog gospodarenja prirodnim resursima. Za Hrvatsku je odobreno ukupno u tome razdoblju 522 milijuna dolara zajmova za Projekt integracije trgovine i transporta, Projekt Unutarnje vode, Projekt modernizacije Porezne uprave, dodatno financiranje za projekt Rijeka Gateway i Drugi programski zajam za prilagodbu (PAL II), navodi se u tome priopćenju.  (H)

26. travanj 2024 23:17