Arhiva
StoryEditor

Vlada bi trebala odobriti tri milijuna kuna Zakladi za pomoć obiteljima stradalih vatrogasaca

06. Rujan 2007.
Piše:
lider.media

Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala odlučiti da se tri milijuna kuna odobri Zakladi za pomoć obiteljima poginulih i stradalih vatrogasaca na Kornatima. Sredstva za Zakladu odobrila bi se na teret proračunske zalihe

U najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva u gašenju požara na otoku Kornatu smrtno je stradalo jedanaest vatrogasaca. Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala razmotriti i niz zakonskih prijedloga, te u hitnu saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane (NE) Krško.  Razgradnja NE Krško, te zbrinjavanje i odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva zajednička je obveza Hrvatske i Slovenije, koja proizlazi iz ugovora Vlada dvij država o uređenju odnosa vezanih uz nuklearku.

Slovenija je prije nekoliko godina osnovala svoj fond, te je Hrvatskoj često zamjerala, pa i prijetila međunarodnom arbitražom,zato što nije osnovala svoj fond. No, temeljem Uredbe hrvatske Vlade iz travnja prošle godine, Hrvatska elektroprivreda na poseban račun izdvaja novac za potrebe procesa razgradnje NE Krško.  Pred Vladom bi se sutra trebao naći i prijedlog odluke o sklapanju sporazuma o razumjevanju između Hrvatske i Bina Istre za pokretanje postupka refinanciranja faze I, te postupka pregovaranja za financiranje izgradnje punog profila autoceste Istarski ipsilon. Sredinom srpnja premijer Ivo Sanader najavio je da će se ići na gradnju Istarskog ipsilona kao autoceste. (H)

 

23. travanj 2024 22:51