Bar code
StoryEditor

Mala pomoć brojačima riječi

20. Lipanj 2013.

Genijalac u Ministarstvu kulture koji se dosjetio da bi kriterij od 25 tisuća riječi trebao biti ona granica koja će jednim dnevnim novinama dati konkurentsku prednost na tržištu u odnosu na druge dnevne novine, namjerno ili nenamjerno je uspio svaku raspravu o PDV-u na novine maknuti s teme ‘zašto samo dnevne novine, a ne i ostale‘.

Tako se diskriminacija novinskih izdavača kroz sustav PDV-a lagano provukla kroz prvo saborsko čitanje prijedloga Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

No, ako je već tome tako, ni Lider neće plakati za prolivenim mlijekom, iako bi nam, kao poslovnom tjedniku, život bio donekle lakši da na tržištu nastupamo s istom stopom PDV-a kao i izdavači dnevnih poslovnih novina. Ali, ako ne može - ne može. Ono što ja sa svoje strane mogu cijeloj toj priči doprinijeti, jest da pomognem državnim činovnicima da naprave dobar pravilnik za lakšu i jednostavniju provedbu ovog zakona. Evo mojih prijedloga o tome koje bi odredbe trebo sadržavati pravilnik:

1. (1.) U fond od 25.000 riječi ne ulaze riječi koje se sastoje od manje od tri (3) slova.1.(2.) Iznimno od točke 1.(1.), u fond od 25.000 riječi ulaze riječi koja se sastoje od manje od tri (3) slova, a koje označavaju kratice državnih institucija Republike Hrvatske. 1.(3.) Iznimno od točke 1.(2) u fond od 25.000 riječi ne ulazi kratica RH, jer neka je gospoda novinari izvole pisati u punom nazivu. 1. (4.) Iznimno od točke 1.(3.) kratica RH može ući u fond od 25.000 riječi, ukoliko se nalazi iza riječi ‘Vlada‘.1.(5.) Iznimno od točke 1.(4.) kratica RH ne može ući u fond od 25.000 riječi kada se nalazi iza riječi ‘Vlada‘ a ispred riječi ‘kriza‘.1.(6). Iznimno od točke 1.(5.) može se odobriti bonus od 24.000 riječi onim novinama koje upotrijebe kraticu RH iza riječi ‘Vlada‘ a ispred riječi ‘kriza‘, ako se opremom teksta jasno daje do znanja da je Vlada RH izvela zemlju iz krize.

Imam ja još prijedloga, ali ih više ne želim iznositi, jer broj mojih napisanih riječi ionako neće utjecati na iznos PDV-a. Poslovni tjednik Lider i portal liderpress.hr u proteklih su zamalo osam godina objavili milijune riječi o ravnopravnoj tržišnoj utakmici, pa ništa!

04. svibanj 2024 01:26