Arhiva

Preminuo dr. sc. Josip Joseph Bombelles

Avatar

U Norfolku, Virginia 5. srpnja u dubokoj starosti preminuo je Josip Joseph Bombelles professor emeritus ekonomije na Sveučilištu John Carroll u Clevelandu, Ohio.

Profesora Bombellesa pamtit ćemo kao jednu od ključnih osoba za nastanak, te građenje i jačanje ZŠEM-a. Naime, zajedno s današnjim dekanom dr.sc. Đurom Njavrom još 1994. godine počeo je pripreme za osnutak ZŠEM-a. Temeljem programa Sveučilišta John Caroll i Sveučilišta Michigan oblikovan je program ZŠEM-a, naravno, prilagođen hrvatskim uvjetima. Profesor Bombelles nesebično je punih osam godina posvetio stvaranju te škole koja je krenula s nastavom u rujnu 2002 godine.

Njezinim osnutkom postaje predsjednik Upravnog i Programskog vijeća ZŠEM-a i na tim dužnostima se nalazi sve do smrti. Strepio je nad ZŠEM-om i nekoliko puta godišnje dolazio u Zagreb kako bi osobno svjedočio razvitku projekta staranja poslovne škole utemeljene na najboljim iskustvima američkih poslovnih škola. Posebno je bio sretan i zadovoljan kada je u rujnu 2009. godine ŽŠEM prešao „magičnu brojku“ od tisuću studenata.

S druge strane, dok je boravio u SAD-u neprestano je tražio mogućnosti za međunarodnu suradnju ZŠEM-a. Rezultat toga je činjenica da danas ZŠEM ima potpisan ugovor o suradnji s nekoliko američkih sveučilišta temeljem kojeg studenti odlaze na ljetne škole ili semestralnu razmjenu u SAD, ali, isto tako, sve je više američkih studenata koji dolaze na Ljetnu školu ZŠEM-a. Nadalje, brojne američke profesore je zahvaljujući svom ugledu u SAD-u doveo na ZŠEM kao predavače. Na svemu tome su mu neizmjerno zahvalni svi studenti i profesori, kao i svi suradnici ZŠEM-a, te sami zaposleni. Zbog svega rečenog ostaje vječno u našim srcima i bit će upamćen kao naš veliki prijatelj koji je nesebično uložio čitavog sebe u stvaranje naše Škole.

Profesor Bombelles bio je veliki domoljub. Potječe iz aristokratske obitelji i nikada nije skrivao svoje hrvatstvo. Zbog neslaganja s režimom nakon završenog Pravnog fakulteta u Zagrebu 1952. godine i nakon kratkotrajnog rada na sudu kao pripravnik 1954. godine napušta bivšu državu i odlazi u SAD. U intervjuu za studentski magazin ZŠEM-a Sixsigmu u svibnju prošle godine o toj svojoj odluci kaže: „Otišao sam iz Jugoslavije, ali sam Hrvatsku uvijek nosio u srcu i za nju se borio.“

Svoje domoljublje iskazuje na način što odmah po dolasku u SAD, u Clevelandu sudjeluje u osnivanju Američko-hrvatskog društva. Predsjednik tog društva je bio je od 1963. do 1965. godine, te od 1972. do 1986. godine. S druge strane, zajedno s dr.sc. Jurom Prpićem 1978. godine osniva Udruženje za hrvatske studije (Association for Croatian Studies) koje se uskoro priključuje Udruženju za slavenske studije (American Association for Advancement of Slavic Studies) čime se ostvaruje pravo da se na godišnjim konferencijama tog velikog udruženja na nekoliko predavanja raspravlja i o Hrvatskoj i Hrvatima. Kao gosti sudjelovali su brojni uglednici iz domovine. Dr. Franjo Tuđman, dr. Ivan Supek, dr. Savka Dabčević Kučar, mons. Vladimir Stanković i mnogi drugi. Predsjednik te organizacije je od 1978. do 1986. godine, te od 1991. do 1999. godine.

Zahvaljujući tom radu i naporima profesora Bombellesa deseci mladih hrvatskih studenata završili su studije u SAD-u, brojni mladi znanstvenici bili su na specijalizaciji u SAD-u, a američki, politički i društveni krugovi dobili su drukčiju u bolju sliku o Hrvatima. Stvaranjem neovisne Hrvatske ostvaruje mu se san i nakon skoro četrdeset godina ponovno dolazi u Hrvatsku koju svake godine posjećuje nekoliko puta.

Za svoj nesebičan akademski i javni rad primio je brojna priznanja u Americi. Za doprinos i rad na očuvanju identiteta i afirmaciji Hrvatske te doprinosa hrvatsko američkoj suradnji, godine 1996. predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Hrvatskog pletera.

Komentari

Komentirajte