Svijet
StoryEditor

Twitter uvodi sustav bitcoin napojnica, a u budućnosti i autentifikaciju NFT-ova

27. Rujan 2021.
twitter, bitcoin

Nakon što su se glasine pojavile ranije ovog mjeseca, društvena mreža Twitter službeno je uvela svoju funkciju bitcoin napojnica putem Lightning mreže.

Klikom na značajku korisnicima se omogućuje da autorima daju napojnice putem usluga trećih strana kao što je CashApp, kojim upravlja Square, tvrtka za plaćanja koju je osnovao Jack Dorsey. No, u nastojanju da monetizaciju učine dostupnom na mjestima koja možda nemaju jednostavan pristup fiat valutama, korisnici također mogu dati napojnicu u bitcoinu. 

Bitcoin komponenta koristit će Lightning Network, tzv. layer 2 rješenje za koje je voditeljica proizvoda Esther Crawford rekla da je tim odabrao zbog nižih naknada za transakcije. Korisnici mogu dodati svoj bitcoin lightning novčanik ili svoju bitcoin adresu kako bi omogućili slanje i primanje napojnica u bitcoinu. Za sada se integracija uvodi samo korisnicima iOS-a, ali uskoro će biti dostupna i za Android korisnike, obećala je Crawford.

Početkom ovog mjeseca, mobilni programer Alessandro Paluzzi objavio je sliku obrnutog inženjeringa Twitterovog proizvoda koji je pokazao beta verziju za integraciju Lightninga. U obrazloženju svojih nalaza kazao je kako će integracija koristiti aplikaciju Strike.

Tim zadužen za proizvode na Twitteru još uvijek istražuje načine kako omogućiti isplate u različitim zemljama, ali korištenje bitcoina globalna je prednost, smatra Crawford.

- Želimo da svi imaju pristup putovima za plaćanje digitalnim valutama koja potiče više ljudi da sudjeluju u ekonomiji i pomažu ljudima da jedni drugima šalju novac preko granice i sa što manje trzavica - rekla je Crawford na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

U to vrijeme Twitter nije službeno potvrdio Paluzzijeve nalaze, ali je programer proizvoda Kayvon Beykpour citirao tweet s emotikonima munja (što označava Lightning) i "uskoro" emotikonima strelica. Beykpour je također bio prisutan na prošlotjednom brifingu za medije i rekao da je fokus Twittera na pretvaranju "fanova u fondove" u budućnosti. Ove značajke su posebno usmjerene na izgradnju Twittera kao platforme koja osnažuje i potiče kreatore sadržaja.

Paluzzi je također ranije objavio snimke zaslona na kojima su prikazana sučelja koja korisnicima omogućuju dodavanje ethereum adresa na svoje profile. Današnje uvođenje uključuje samo integraciju Lightning/Strike. Tijekom medijskog eventa nije se spominjao ethereum, ali glasnogovornik Twittera kasnije je potvrdio da tim istražuje integraciju drugih digitalnih sredstava sa sustavom napojnica. Crawford  je također izjavila da Twitter nastavlja istraživati kripto integracije u svojim proizvodima.

- Postoji mnogo unutarnjeg entuzijazma i dijaloga oko toga kako možemo integrirati kripto kroz ove različite značajke unovčavanja. Postoje i druge potencijalne opcije koje danas nemamo, ali smo stvarno otvoreni za istraživanje - nadodala je Crawford.

Integracija NFT-ova

Twitter također istražuje alate temeljene na blockchainu izvan opsega unovčavanja.

Crawford je podijelila da je tim također u ranoj fazi istraživanja autentifikacije nezamjenjivih tokena (NFT). Korisnici bi izravno povezali svoje kripto novčanike sa svojim računima kako bi dokazali vlasništvo nad umjetničkim djelom. To bi prenijelo autentičnost, a integracija bi vjerojatno sadržavala i neku vrstu objašnjenja podrijetla, smatra Crawford.

Twitter je još u ranoj fazi svog NFT projekta. Vizuali provjere autentičnosti, primjerice može li se plava značka pojaviti na profilu vlasnika ili njegov NFT avatar sadrži drugačiji oblik, tek trebaju biti određeni. - Zanima nas da u osnovi nekako vizualno razjasnimo da je ovo autentifikacijski avatar, a zatim vam damo neke zanimljive informacije i uvid u podrijetlo tog NFT-a, tako da smo danas tu - rekla je Crawford.

20. travanj 2024 18:28