Biznis i politika
StoryEditor

Europske kompanije i rizničari na oprezu zbog problema u bankovnom sektoru

17. Ožujak 2023.

Velike europske kompanije i rizničari pozorno prate previranja u globalnom bankovnom sektoru, a analitičari upozoravaju da još nije jasno u kojoj bi mjeri njihove posljedice mogle utjecati na europske banke.

Njemačka udruga rizičara pozvala je članove da ne ‘potcjenjuju trenutnu situaciju‘, nakon što je švicarska banka Credit Suisse sredinom tjedna osigurala 50 milijardi franaka od središnje banke kako bi obnovila likvidnost i povjerenje ulagača.

Problemi u švicarskoj banci nadovezali su se na slom američkog Silicon Valley Banka (SVB) krajem prošlog tjedna zbog masovnog povlačenja pologa koji je potaknuo neuspješni bančin pokušaj da ‘pokrije‘ nerealizirane gubitke na vrijednosti portfelja državnih obveznica. 

Njemačka udruga upozorila je u četvrtak na web-stranici da ‘kolaps SVB-a nije bez posljedica po rizničare‘.

Europska središnja banka (ECB) ustvrdila je na jučerašnjoj redovnoj sjednici o monetarnoj politici da europske banke imaju dobre kapitalne pozicije, ali je danas sazvala izvanredni sastanak nadzornog odbora kako bi razmotrila utjecaj previranja na financijskim tržištima.

- Brzina i opseg takvih kriznih događaja na tržištu kapitala uvijek su izvanredni - rekao je za Reuters voditelj odjela za upravljanje rizicima njemačkog udruženja rizničara Carsten Linker.

Treba pozornije pratiti njihove potencijalne posljedice ili širenje, rekao je Linker, aludirajući na na međusobnu povezanost tržišta koja bi u kratkom roku mogla izazvati probleme i u Europi.

Njemačka špediterska skupina Hapag-Lloyd priopćila je da ‘pažljivo prati situaciju‘, a na oprezu je i kemijski div BASF.

- Globalizacija je prekrasna, ali otvara i kanale za širenje negativnih posljedica. Osim toga, jednostavno još ne znamo u kojoj mjeri bi posljedice mogle utjecati na europske banke - rekao je partner u bečkoj konzultantskoj kući Schwabe, Ley & Greiner Utz Greiner.

- Očekivao bih da će korporacije poduzeti mjere opreza - kazao je Greiner, sugerirajući da prebacuju gotovinske depozite na tržišta novca.

Također je savjetovao da se kompanije oslanjaju na više banaka i da organiziraju nove kreditne linije, priznavši ujedno da bi te dvije opcije zahtijevale više mjeseci.

Procijenio je da je samo 20 do 30 posto njemačkih malih poduzeća u trenucima tržišnih previranja provodi najbolju praksu u rizničkim poslovima.

Previranja na tržištu koja je izazvao slom SVB-a vjerojatno će tek umjereno utjecati na bankovno i tržište kapitala u Njemačkoj, smatraju u njemačkoj udruzi rizničara.

- Ipak, rizničari ne bi trebali potcijeniti trenutnu situaciju, čak i ako na njih ne utječe ni izravno ni neizravno - poručuju.

17. travanj 2024 20:32