Tvrtke i tržišta
StoryEditor

HGK: Nova uredba o ambalažnom otpadu potencijalna prijetnja za tvrtke

23. Ožujak 2023.

Nova uredba o ambalažnom otpadu potencijalna je prijetnja za domaće tvrtke, poručili su u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Zbog sve veće količine ambalažnog otpada EU želi smanjiti njegovu potrošnju za 15 posto po stanovniku po državi članici do 2040., kaže se u priopćenju te dodaje kako se oko revizije relevantnog zakonodavnog okvira na sastancima Vijeća za okoliš u Bruxellesu vode žustre rasprave. Između ostalog, trenutna verzija prijedloga uredbe veliku prednost daje biokompostabilnoj plastici te ograničava upotrebu drugih vrsta ambalaže, iako su u potpunosti reciklabilne.

Tvrtke smatraju da nije potrebno ograničavati upotrebu ambalaža ako su 100 posto reciklabilne, kao što je primjerice fleksibilna folija. Nema potrebe ni za obvezom ugradnje reciklata u svu ambalažu jer to u nekim slučajevima nije tehnološki moguće.

Posebno ih brine i dio uredbe koji omogućuje korištenje otpada u ponovnoj proizvodnji ambalaže za hranu budući da to otvara prostor za kontaminaciju, a proces koji bi to spriječio - kemijska reciklaža - nije još usavršen.

Vitalni značaj za tvrtke

HGK će, kako su naveli, okupiti sve zainteresirane tvrtke u radnu skupinu kako bi zajedno kreirali stajalište Hrvatske na prijedlog nove uredbe, koje će se preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kao glavnog pregovarača dostaviti Bruxellesu.

- Konačni sadržaj uredbe od vitalnog je značaja za buduće poslovanje tvrtki - istaknuli su iz HGK navodeći kako bi ona utjecala i na proizvodne i uslužne djelatnosti - proizvođače i korisnike ambalaže, kao i na trgovinu i ugostiteljstvo.

To bi značilo strože obveze za proizvođače i korisnike ambalaže, tj. pronalazak alternativnih rješenja za ponovno korištenje ambalaže, kao i za korištenje reciklata u ambalaži.

Za ugostitelje to znači da u svom prostoru neće smjeti koristiti jednokratnu ambalažu, za hranu i piće kao ni za začine, konzerviranu hranu i umake, vrhnje za kavu, navode iz HGK. Također, hoteli neće smjeti koristiti minijaturnu ambalažu za jednokratnu upotrebu.

Predlaže se i proširenje povratne naknade pa se postavlja pitanje gdje će se to odvijati budući da su trgovine i sada u problemu zbog prikupljanja boca od pića i napitaka, istaknuli su iz HGK.

Podsjećaju da je u okviru Zelenog plana i Akcijskog plana za kružno gospodarstvo EK u studenom lani usvojila prijedlog revizije relevantnog zakonodavstva. Očekuje se da će EK parlamentu uskoro predstaviti prijedlog nove uredbe te će nakon toga započeti formalni postupak njezinog usuglašavanja kroz nadležne Odbore.

20. travanj 2024 15:07